RUCOLA – PLANTARE, CREȘTERE ȘI RECOLTARE. Sfaturi utile

18 apr 2023
Rucola provine din părțile mai calde ale Europei. Este cultivată pe larg în Italia și de-a lungul Mediteranei, în Turcia și în vestul Asiei. Membru al familiei muștarului (Brassicaceae), rucola este rudă și cu alte plante comune de grădină, cum ar fi varza, broccoli.

Plantați rucola primăvara devreme sau toamna devreme și veți putea recolta frunzele tinere de la 6 până la 8 săptămâni după însămânțare. Semințele vor germina rapid în sol răcoros, iar răsadurile sunt capabile să tolereze un îngheț ușor, dar, totuși, luați în considerare protejarea plantelor cu cloșuri sau acoperiri de rânduri!

Rucola - Plantarea

Rucola se simte cel mai bine în sol bogat în nutrienți, bine drenat, dar va tolera o mare varietate de condiții, ceea ce o face o alegere excelentă pentru containere, paturi înălțate sau paturi tradiționale de grădină. Preferă solul ușor acid, cu un pH între 6 și 7.Plantați rucola într-un loc care este plin de soare (6 sau mai multe ore de lumină solară) pentru cele mai bune rezultate. Rucola va crește la umbră, dar nu la fel de bine. Evitați să plantați rucola în zonele în care rudele sale (alte Brassicas) au fost plantate recent, deoarece dăunătorii și bolile pot persista.

Când se plantează rucola

Semințele de rucola vor germina la temperaturi ale solului de până la 4°C, așa că semănați-le în aer liber de îndată ce solul poate fi lucrat primăvara. Semănați la sfârșitul verii sau la începutul toamnei pentru o recoltă de toamnă sau iarnă.

Cum se plantează rucola

Semănați semințele la 0,5 cm adâncime și la aproximativ 2,5 cm unul de celălalt, în rânduri de 25 cm unul de celălalt. Alternativ, răspândiți semințele de rucola singure sau amestecați cu alte salate verzi.

Semințele germinează în aproximativ o săptămână (sau puțin mai mult în sol rece). Accelerează germinația prin înmuierea semințelor în apă timp de câteva ore înainte de plantare. Semănați semințe noi la fiecare 2 până la 3 săptămâni pentru o recoltă continuă mai târziu.

Rucola - Creştere

Păstrați solul uniform umed, mai ales pe vreme mai caldă. E mai bine atunci când planta trece direct la producerea de flori și semințe, fără a dezvolta mai întâi mult frunziș. Pentru a reduce stresul termic, asigurați umbră pentru plantările din sezonul cald.

Rucola - Soiuri recomandate

„Runway” – Planta cu creștere foarte rapidă, cu frunze cu lobi mari.
 „Sylvetta” – Frunze cu lobi mici. Creștere lentă.
„Astro” – Creștere rapidă, cu o aromă ușoară.

Rucola - Recoltarea

Frunzele au cel mai bun gust când sunt tinere. Frunzele mai vechi pot fi mai dure și vor avea mai multă mușcătură! Recoltați frunzele când au aproximativ 2,5-4,5 cm. Rupeți plantele întregi sau tăiați frunzele individuale după cum este necesar. Florile albe sunt de asemenea comestibile.

Plină de vitamine și minerale, rucola este adesea folosită în stare proaspătă sau în mâncăruri gătite. Sunt bine cunoscute o gamă variate de rețete cu rucola. Ea se regăsește în: salate, supe, omlete, sandvișuri, cereale, toppinguri pentru pizza.

Sursa: almanac.com
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...