S-AU COPT PRIMELE CĂPȘUNE MOLDOVENEȘTI. Cât costă, vedeți AICI

01 mai 2023
Primele căpșune moldovenești, crescute în spațiu protejat, s-au copt și sunt gata să ajungă pe mesele pofticioșilor. Viorel Gavriluța din satul Copanca, raionul Căușeni cultivă căpșune de aproape 8 ani. Are o plantație de căpșuni de 5 hectare în câmp deschis, iar pe suprafața de 20 de ari crește căpșuni în spațiu protejat. Este printre primii producători care ies pe piață cu căpșune timpurii, crescute natural, doar cu produse fitosanitare recomandate pentru culturile ecologice și îngrășăminte organice.

Anul acesta, din cauza condițiilor meteo, căpșunele s-au copt cu 10 zile mai târziu decât anul precedent. În martie, am avut temperaturi înalte, căpșunile au pornit activ în rod. Iar în aprilie a fost frig și plantele au stagnat din creștere. În nopțile cu temperaturi negative am fost nevoiți să încălzim sera pentru a proteja floarea, a declarat pentru AGROMEDIA, Viorel Gavriluța.

Deși este un an cu cheltuieli mari de producție și investiții suplimentare, producătorul spune că nu și-a permis să mărească prețul. Un kilogram de căpșune costă 130 de lei, la fel ca și anul trecut la început de sezon. Pe parcurs, prețurile scad.Căpșunile noastre sunt ecologice, de cea mai înaltă calitate, le pot mânca fără grijă și copiii. Din cauza umidității ridicate, a crescut și riscul de atac al bolilor, dar noi am efectuat toate lucrările și tratamentele necesare, în pofida costurilor foarte mari.

Căpșunele din câmp deschis se vor coace aproximativ peste douăzeci de zile. Este tot cu întârziere și cu risc mai mare de atac al agenților patogeni. Primele vânzări le facem în baza comenzilor online. Cumpărătorii de anul trecut au revenit cu comenzi și primăvara aceasta, de asemenea, sunt și consumatori noi. Cu magazinele nu avem, deocamdată, stabilite contracte, sperăm pe viitor. Anul trecut, de exemplu, rețelele de supermarketuri ne propuneau preț mai mic decât la piață și nu este avantajos pentru noi. Vedem anul acesta care vor fi condițiile lor, mai spune antreprenorul.

Anii precedenți, cu excepția anului 2022, producătorul a livrat căpșune în stare proaspătă pentru export, speră să repete experiența și în 2023. Este încă prematur să estimăm care va fi prețul pentru căpșuna din câmp deschis, menționează fermierul.

Primele căpșune din spațiu protejat, deocamdată, se vând doar prin comandă pe pagina de facebook a producătorului.
loading ...