CUM SĂ CREȘTI CĂPȘUNE BIO? Roadă bogată fără substanțe chimice

31 mai 2023
Sunteți interesat să aflați cum să cultivați căpșune în grădină sau pe propria parcelă de teren, astfel încât roada să fie gustoasă și sănătoasă, fără nici un fel de substanță chimică? Citiți acest articol.
 
Multe surse recomandă replantarea căpșunilor la fiecare trei-cinci ani într-un nou loc, deoarece acestea sunt afectate de dăunători și boli, precum și din cauza degradării fertilității solului în locul lor de cultivare. Cu toate acestea, spune Petru Zolotariov, expert în agricultură ecologică din raionul Soroca, au existat vremuri în care aceste fructe puteau fi cultivate timp de 10-15 ani în același loc.
 

Cum se cresc căpșunele ECO?

  • folosiți plante de acoperire sau siderate, adică îngrășăminte verzi;
  • utilizați compost;
  • mulciți rândurile de plante sau folosiți mulci. Prin mulci (din engleză mulch) se înțelege un strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș;
  • cultivați plante ajutătoare în apropiere;
  • utilizați produse biologice și organice pentru protecția împotriva bolilor.
În calitate de plante de acoperire înainte de cultivarea căpșunilor, se utilizează muștar, rapiță și hrișcă. Puteți să semănați de două-trei ori într-un sezon una sau două plante din acestea. Ultima semănare a plantelor de acoperire se face în august sau la începutul lunii septembrie.



Aproximativ în 30-40 de zile, plantele de acoperire vor crește suficient pentru a putea fi cosite. Plantele cosite pot fi folosite fie pentru mulcire (plantele tăiate trebuie să se usuce ușor înainte de a fi așezate între rânduri), fie pentru a fi adăugate la compost. Ceea ce rămâne după cosire nu trebuie să fie îngropat în pământ cu ajutorul unei lopeți sau plug. În caz contrar, o mare parte din beneficiile plantelor de acoperire se vor pierde. Puteți tăia plantele cosite cu o foarfecă de iarbă sau cu un cultivator manual și să le lăsați pe rând. Într-un anumit timp, acestea vor deveni hrană pentru râme și alte microorganisme. Pentru a accelera descompunerea plantelor de acoperire, le puteți uda cu o soluție de microorganisme eficiente.
 
De ce are nevoie căpșunul de îngrășăminte verzi?
  • Acestea îmbunătățesc structura solului și cresc fertilitatea acestuia;
  • împiedică creșterea buruienilor;
  • sideratele precum muștarul și rapița au proprietăți fitosanitare excelente. Sămânța acestora ajută la curățarea solului de multe boli și dăunători. Acest lucru este foarte important, deoarece, cu cât solul este mai curat, cu atât sunt mai sănătoase plantele dumneavoastră. Dacă nu sunt boli, nu este nevoie să se folosească substanțe chimice.


Compostul este, de asemenea, important în cultivarea căpșunilor fără substanțe chimice, deoarece conține o mulțime de substanțe benefice pentru plante. Acesta ajută la creșterea rapidă a fertilității solului. Se recomandă să puneți un strat de compost (sau vermicompost) de 1-2 centimetri pe rândul de căpșuni la începutul primăverii. Acest lucru vă va permite să cultivați căpșuni bune și sănătoase.
 
Mulcirea rândului de căpșuni este foarte importantă în cultivarea lor. De ce?
  • Nu mai este nevoie să stropești împotriva buruienilor (uneori este necesar doar să smulgi câteva buruieni individuale apărute accidental).
  • Fructul rămâne curat și sănătos, deoarece nu vine în contact cu solul.
  • Se păstrează umiditatea în sol, astfel încât să nu mai fie nevoie să uzi căpșunii în mod frecvent (sau chiar să nu mai fie nevoie de udare deloc).
  • După ploaie, solul rămâne afânat, fără a se forma o crustă ca pe un rând dezgolit.
  • Un mulci bine ales protejează împotriva melcilor. Cu toate acestea, trebuie să așezați mulci într-un strat nu prea gros, în special dacă este vorba de mulci din plante proaspăt tăiate. Din cauza umidității crescute, pot apărea boli sau pot coloniza melcii.

 

Care sunt plantele prietenoase căpșunilor?

Este recomandat să folosiți paie în calitate de mulci pentru căpșuni. Totodată, este binevenită și utilizarea acelor de conifer, a rumegușului învechit, dar nu a celui fin. Este mai bine să amestecați rumegușul cu un alt tip de mulci, astfel îngrășăintele se poate compacta, ceea ce va împiedica aerul să ajungă la rădăcini.
 
Mulciul ar trebui să fie aplicat atunci când apar florile pe tufele de căpșuni. În acest caz, recolta va fi mai bună și mult mai sănătoasă.
 
Cele mai importante plante pentru căpșuni sunt usturoiul și ceapa. Acestea ajută la protejarea lor împotriva dăunătorilor și bolilor. Plantele prietenoase sau companion sunt utilizate în anumite condiții meteorologice. De exemplu, pentru a proteja căpșunile de vânt, puteți planta unul-două rânduri de porumb pe latura nordică a rândului. Și dacă aveți o vară foarte caldă, ar fi bine să aruncați câteva semințe de flori cosmos pe rând. Florile cosmos vor oferi o umbră ușoară și, în plus, va înfrumuseța rândul de căpșuni. Puteți folosi și alte plante. Experimentați și veți reuși.

 
Produse bio pentru protecția căpșunilor

Pentru protecția căpșunilor, puteți utiliza produse biologice și organice. Acestea cresc imunitatea plantelor și nu dăunează microorganismelor din sol. Este benefic să utilizați microorganisme eficiente, numite și EM. Acest lucru va reduce îmbolnăvirea plantelor prin faptul că se va îmbunătăți sănătatea solului.



Citește și: BOLILE CĂPȘUNELOR
 
Primăvara, se recomandă să udați spațiile dintre rândurile de căpșuni cu o soluție diluată de 1:10 de gunoi de găină fermentat în apă.
 
Pentru a proteja căpșunii de dăunători, puteți utiliza produsul „Aktofit”. Totuși, aplicați-l doar dacă dăunătorii sunt într-adevăr foarte mulți. Este un produs biologic, dar în timpul aplicării sale nu trebuie să permiteți albinelor să se apropie de plantele stropite timp de 24 de ore. Ultima utilizare a produsului poate fi făcută cu 48 de ore înainte de recoltare.

De asemenea, specialiștii recomandă să cultivați căpșuni pe straturi înguste, deoarece în acest caz este mult mai ușor să aveți grijă de ele. O opțiune ar fi să cultivați căpșuni pe straturi foarte înguste (numite straturi Mittlider). Acestea trebuie să fie de o lățime de aproximativ 50 de centimetri, iar căpșunii trebuie să fie plantați într-un singur rând, în mijlocul straturilor. Distanța dintre plante trebuie să fie de aproximativ 50 de centimetri.
 

Cum să creștem căpșuni timpurii?

Pentru a face acest lucru, trebuie doar să acoperiți răsadurile de căpșuni cu o agrofibră ușoară. Un astfel de adăpost reține căldura, dar, în același timp, lasă aerul să treacă. Această tehnică vă va ajuta să recoltați mai devreme. Dacă există mai multe paturi cu căpșuni, o parte poate fi acoperită cu agrofibră, iar o parte poate fi lăsată fără ea. În acest caz, vă puteți bucura mai mult de aceste fructe delicioase.

Sursa: Eco Presa
 
loading ...