ȘEDINȚA MINIȘTRILOR AGRICULTURII DIN SUD-ESTUL EUROPEI. Anul acesta, și Moldova e prezentă

07 nov 2023
Miniștrii agriculturii din sud-estul Europei s-au reunit în ședința anuală de lucru. Anul acesta, și Vicepremierul Vladimir Bolea este în Bosnia și Herțegovina la această întâlnire, întrucât, în septembrie 2023, MAIA a aderat la Grupul permanent pentru dezvoltare rurală regională în sud-estul Europei (SWG).
 
În cadrul grupului de lucru, oficialul de la Chișinău a avut un discurs în care a menționat:
 
În calitate de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova, doresc să evidențiez așteptările noastre de la Grupul SWG. Aceste așteptări sunt legate de schimbul de experiență și cunoștințe, colaborarea strânsă și sprijinul reciproc între țările membre. Prin această colaborare, ne propunem să depășim obstacolele și să valorificăm oportunitățile pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și a zonelor rurale. Cu ajutorul acestui schimb de bune practici și expertiză, suntem hotărâți să îmbunătățim calitatea vieții comunităților noastre agricole.
 
Experiența SWG în promovarea cooperării în agricultură și dezvoltare rurală este de neprețuit. Această structură regională a demonstrat că poate contribui semnificativ la procesul de aderare la UE, creând o platformă pentru înțelegere reciprocă, solidaritate și schimbul de informații. Avem multe lecții de învățat din experiența celorlalte state membre și suntem gata să împărtășim și noi cunoștințele și realizările noastre. Aș dori să subliniez, de asemenea, importanța sprijinului din partea țărilor membre ale Grupului SWG în procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană. Această susținere poate lua diverse forme, cum ar fi asistența tehnică, schimbul de bune practici sau sprijinul în accesarea fondurilor europene. Cu ajutorul acestui sprijin, putem face pași importanți în alinierea la standardele și cerințele UE. Viziunea unei Europe unite, stabile și prospere ne motivează să depunem eforturi continue pentru a realiza acest obiectiv ambițios, a menționat oficialul.
 
Vladimir Bolea a evidențiat importanța continuării eforturilor de armonizare cu politicile UE de dezvoltare agricolă și rurală, apreciind sprijinul oferit în acest sens, care contribuie la avansarea pe calea UE.
 
Vladimir Bolea a exprimat, de asemenea, recunoștința față de susținătorii Republicii Moldova, cum ar fi Uniunea Europeană, Guvernul Germaniei, Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii, GIZ și FAO, pentru sprijinul generos acordat SWG prin implementarea Dialogului Politicii Agricole Germania - SEE. Aceste parteneriate sunt apreciate și se dorește dezvoltarea lor pentru beneficiul agriculturii și dezvoltării rurale din Moldova și din întreaga regiune.
 
În concluzie, Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat fermitatea Republicii Moldova de a continua eforturile sale pentru a dezvolta agricultura și zonele rurale, aliniindu-se la standardele europene și asigurând un viitor mai bun comunităților agricole. Moldova este pregătită să colaboreze strâns cu toți partenerii săi pentru a atinge aceste obiective.
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...