SILVICULTORII AU PRIMIT UTILAJE ȘI TEHNICĂ NOUĂ PENTRU REALIZAREA PROGRAMULUI DE ÎMPĂDURIRE

17 mar 2023
Silvicultorii din Edineţ, Nisporeni, Teleneşti, Tighina şi Rezervaţia Naturală „Codrii” au primit utilaje şi tehnică nouă.

Problema dotării ramurii silvice cu tehnică specializată, necesară persistă pe parcursul mai multor ani, iar accentele pe proiectele de sporire a suprafeţelor împădurite din ţara noastră au amplificat şi mai mult aceste discuţii. Actualmente, întreprinderile silvice de stat pentru producerea materialului forestier de reproducere și crearea culturilor silvice, utilizează tehnologii și echipamente care pentru o lungă perioadă de timp nu au fost îmbunătățite/reînnoite.

Necesitatea stringentă de a majora în următorii 10 ani  fondul forestier al Republicii Moldova cu cel puţin 145 mii de hectare, au derulat discuţii constructive  şi măsuri practice care fac acum posibilă achiziţionarea de către entităţile silvice teritoriale a tehnicii şi utilajelor necesare pentru plantări, gestionarea fondului forestier şi dezvoltarea pepinierelor silvice.

În sectorul forestier se depun eforturi substanțiale pentru informatizarea/digitalizarea și mecanizarea unor activități strict necesare pentru crearea culturilor silvice şi a suprafeţelor împădurite. Dotarea tehnică rămâne de o importanţă deosebită în agenda silvicultorilor, iar timpul rămas până la demararea lucrărilor de plantare din această primăvară ar trebui să aducă şi o realitate nouă în achiziţia de tehnică specializată şi utilaje performante, precizează Moldsilva.
 
loading ...