SITUAȚIE CRITICĂ PENTRU AGRICULTORI. EXPORTUL DE GRÂU ȘI FLOAREA-SOARELUI ESTE SISTAT. Fermierii cer ajutor de la conducerea țării

26 jun 2020

Situație complicată pentru producătorii Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere “AGROCEREALE”. Aceștia s-au pomenit cu pierderi enorme pentru că nu-și pot onora obligațiunile contractuale de a exporta cereale peste hotare. Asta după ce în luna martie, ANSA a modificat procedura de eliberare a certificatului fitosanitar pentru realizarea exporturilor. Astfel, din luna aprilie antreprenorii spun că nu pot vinde peste hotare grâu și floarea-soarelui, pentru că procesul ar fi fost blocat fără niciun motiv întemeiat. Membrii Asociației susțin că nu există nicio hotărâre de Guvern sau vreun ordin emis de Ministerul Agriculturii care ar interzice comercializarea producției în afara țării. Mai mult, chiar conducerea ministerului de resort a trimis scrisori către agenții economici, prin care i-a informat că nu există probleme la exporturi. Fermierii au fost îndemnați să se adreseze la ANSA, instituție responsabilă de eliberarea certificatelor pentru exporturi.
 
Avem motive să credem că ordinul respectiv a fost emis pentru a stopa sau a pune impedimente la exportul de cereale și uleioase. O analiză a ordinului dat arată că acesta a fost emis cu grave încălcări, care au impact major social și economic”, se menționează în scrisoarea Asociației.
 
În luna mai, membrii Asociației, dar și alți producători agricoli au avut mai multe întrevederi cu reprezentanții de la Ministerul Agriculturii și cei de la ANSA, însă toate s-au soldat cu eșec. Cele două instituții s-au învinuit reciproc și niciuna dintre ele nu și-a asumat responsabilitatea de a soluționa problema.
 
În data de 23 iunie, producătorii agricoli au mai avut o tentativă de a discuta cu reprezentanții MADRM și ANSA, însă niciun responsabil din cadrul acestor instituții nu a venit la întrevedere. Astfel, reprezentanții Asociației au fost nevoiți să se adreseze cu o scrisoare deschisă președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, președintelui Parlamentului, Zinaida Greaceanîi, și prim-ministrului, Ion Chicu. Ei cer ajutor pentru soluționarea acestei situații de criză, deoarece înregistrează pierderi extrem de mari și speră că va fi luată o atitudine corectă în privința lor în cel mai scurt timp. În caz contrar, producătorii agricoli amenință că își vor sista activitatea și vor fi nevoiți să trimită mii de oameni în șomaj tehnic pentru incapacitatea de plată în care vor intra. Totodată, avertizează că și bugetul de stat va avea de suferit pentru că nu va încasa milioane din impozitele aferente activitățilot agricole și a celor de export.
 
loading ...