SMOCHINELE, URMĂTOARELE FRUCTE EXOTICE CE AR PUTEA FI CRESCUTE ÎN R. MOLDOVA

21 apr 2023
Smochinele cultivate în țările emisferei sudice (Brazilia, Chile) au apărut deja în unele lanțuri de supermarketuri și magazine de fructe din Chișinău. Prețurile însă sunt foarte mari. Un chilogram de smokine proaspete costă 473 de lei, sau 23-25 ​​de lei o bucată - în magazinele de fructe și legume, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit.

Calitatea fructelor nu este cea mai bună, mai degrabă medie și satisfăcătoare. De regulă, smochinele se găsesc rar pe rafturile magazinelor din Moldova chiar și vara, în sezonul smochinelor europene (balcanice).Pe lângă rodii, kiwi, afine și kaki, pe câmpurile din R. Moldova ar putea, în câțiva ani, să crească și smochini. Profesorii Facultății de Tehnologie Agricolă, Silvică și Mediu a Universității Tehnice din Moldova consideră că, ținând cont de schimbările climatice - o încălzire notabilă, în viitorul apropiat, producția comercială de pomi fructiferi iubitori de căldură va deveni posibilă și în R. Moldova.

În special, în ultimii cinci ani, cultivarea smochinelor în gospodăriile rurale din zona de Sud a țării a devenit aproape obișnuită. De regulă, produsele obținute în acest mod sunt pentru consumul propriu și conservarea acasă. Moldovenii au început să sădească smochini de la începutul pandemiei de COVID-19.

Principala problemă pentru cultura industrială a smochinului în Moldova, potrivit experților, au fost înghețurile de iarnă și de primăvară. Cu toate acestea, în ultimii doi sau trei ani temperaturile au coborât rareori sub 9-10 grade Celsius.

În gospodăriile casnice, oamenii le protejează, utilizând fumul sau învelind pomii. Marii cultivatori de fructe folosesc din ce în ce mai mult unități anti-îngheț diesel, încercând să atenueze înghețul cu apă microdispersată, etc.

În general, principalul factor pentru începerea producției de smochine și alți pomi fructiferi iubitori de căldură este doar alegerea corectă a parcelelor pentru livezi și împrejmuirea acestora cu paravan.
 
loading ...