TÂNĂR ȘI AMBIȚIOS. Și-a deschis o afacere cu căpșuni în spațiu protejat

06 apr 2023
Dumitru Marandiuc are 22 de ani și este student la Universitatea de Stat „Alecu Ruso din Bălți, specialitatea ecologie. Studiile nu au fost un impediment pentru realizarea visului său – acela de a-și dezvolta propria afacere în agricultură.

A decis să înceapă cu o suprafață mai mică pe care a plantat căpșuni în spațiu protejat. A aplicat la Fondul Ecologic Național pentru a accesa un grant și a reușit. Din banii obținuți a reușit să construiască o seră de aproape 100 de metri pătrați. La începutul lunii mai, Dumitru Marandiuc va culege prima recoltă de căpșuni, un prim pas în activitatea sa de fermier, transmite AGROMEDIA, cu referire la TVN.Am văzut pe internet că pot aplica la un grant în cadrul proiectului „Grădina școlară. Cu cei cinci mii de euro obținuți am cumpărat răsadul de căpșuni, am construit sera,am insistat sistemul de irigare prin picurare și am cumpărat celelalte necesare pentru desfășurarea activității. Căpșunii sunt plantați la distanța de 21 de cm, tot la această distață sunt și găurile în sistemul de irigare. Pentru că este primul an vom avea o roadă modestă, a spus tânărul.

Acesta este doar un frumos început, spune Dumitru. În viitor, tânărul planifică să-și extindă afacerea, mai ales că se bucură de susținerea întregii familii.

Demult am vrut să avem o afacere de familie, care să ne unească, să primim plăcere împreună de la creșterea acestor culturii, a menționat Radu Marandiuc, tatăl lui Dumitru.

Afacerea lui Dumitru a devenit posibilă grație proiectului EU4Youth: „Grădina școlii” pentru dezvoltarea antreprenoriatului agricol în rândul tinerilor, finanțat de Uniunea Europeană.
 
loading ...