VALIDAREA AUTOMATĂ A DECLARAȚIILOR VAMALE LA EXPORT ESTE ACTIVĂ

23 feb 2024
Serviciul Vamal al Republicii Moldova a lansat „Procedura de validare automată a declarațiilor vamale la export”. Începând de astăzi, 23 februarie 2024, procedura poate fi aplicată de toți agenții economici care efectuează exportul mărfurilor autohtone.
 
Astfel, declarațiile vamale selectate pe culoarul verde de control vamal vor fi validate automat de către sistemul informațional ,,ASYCUDA World”, fără intervenția directă a funcționarului vamal, în decurs de 15 min din momentul recepționării acestora.
 
Validarea automată a declarațiilor vamale la export, prin acordarea liberului de vamă direct la postul vamal de export, oferă agenților economici predictibilitate, reducerea costurilor și timpului de vămuire, reducerea întârzierilor legate de declararea mărfurilor, interacțiune fizică redusă cu funcționarii vamali și diminuarea riscurilor de fraudă.
 
Introducerea procedurii de validare automată face parte din procesul de modernizare a procedurilor vamale prin alinierea acestora la standardele europene de control vamal, în scopul optimizării timpilor de vămuire, facilitării exporturilor și reducerea intervenției directe a funcționarului vamal.
 
Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan a mulțumit Delegației UE în Republica Moldova pentru suportul acordat în realizarea pentru implementarea legislației vamale comunitare, iar eforturile Serviciului Vamal sunt în continuare canalizate spre a informa societatea și mediul de afaceri asupra tuturor beneficiilor și inovațiilor noii legislații vamale, orientată spre reducerea birocrației, procese moderne și servicii digitalizate. Una dintre simplificările oferite mediului de afaceri este și procedura de validare automată a declarațiilor vamale la export, instrument orientat spre promovarea exportului și extinderea pieței de desfacere pentru produsele autohtone.
 
În cadrul evenimentului, specialiștii din cadrul Serviciului Vamal au prezentat funcționalitățile IT ale sistemului de validare automată, dar și aspectele procedurii vamale. Totodată, în procesul de testare a procedurii de validare automată au participat mai mulți agenți economici ce desfășoară operațiuni de export, care  au împărtășit impresiile și experiența pozitivă despre această facilitare lansată de Serviciul Vamal, care a ușurat semnificativ activitatea acestora.
 
loading ...