VERBENA: PLANTA CARE ÎNFLOREȘTE CONTINUU. Plantare, îngrijire, înmulțire

01 mai 2023
Verbena (Verbena hybrida) sau urzicuța, cum i se mai spune, este o plantă anuală care înflorește continuu. Este o floare ideală pentru a crea pete de culoare în grădini, iar pe balcoane sau terase arată superb în ghivece suspendate.

Verbena se dezvoltă sub formă de tufă ramificată bogat, cu înălțimea ce poate atinge 50 cm la unele soiuri de grădină, sau circa 30 cm la soiurile curgătoare, de ghiveci. Florile mici, ușor parfumate, sunt grupate în buchete de forma umbrelei și pot fi roșii, albe, albastre, lila, roz sau bicolore – roșii cu centrul galben. Înfloresc abundent, iar perioada de înflorire este lungă, de la începutul verii până în septembrie.


Îngrijire și înmulțire verbena (Verbena hybrida)

Verbena se plantează în gradină în luna aprilie. Dacă vă doriți plante cu inflorescența bogată va trebui să-i asigurați un amestec de pământ fertil cu nisip, care să nu mențină apa în exces. Un sol cu procent mare de humus îi va permite să se dezvolte, dar înflorirea va fi săracă.Și lumina joacă un rol foarte important în buna dezvoltare a verbenei. Dacă va fi plantată într-o zonă a grădinii văzută de soare în cea mai mare parte a zilei va înflori abundent. Umbra prelungită reduce considerabil numărul de flori.

Citește și: ZAMBILELE – cum și unde le plantăm pentru flori mari și fumoase

Verbena este relativ rezistentă la secetă, excesul de apă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Însă, în perioada de vară și în special după apariția bobocilor și în perioada de înflorire, are nevoie de o cantitate mai mare de apă. Dacă solul este afânat și apa nu este reținută în exces nu apar probleme. Este recomandat să folosiți de două ori pe lună un fertilizant lichid pentru plante cu flori, diluat în apa cu care udați plantele.

Această plantă anuală se înmulțește prin semințe sau prin butași.

Butașii de 7-8 cm se recoltează toamna, în septembrie din vârfurile ramurilor verbenei. Se plantează în pământ fertil și sunt păstrați într-o încăpere luminoasă până le dau rădăcini și apar noile plante. La începutul lunii mai, se pot planta în grădină. Pentru formarea unei tufe bogate li se taie vârfurile.

Citește și: CUM SĂ CULTIVĂM PLANTE MEDICINALE ȘI AROMATICE ACASĂ

Semințele se plantează la începutul primăverii, dar nu direct în grădină; până apar plantele se țin în interior, urmând ca plantarea definitivă să fie făcută tot în luna mai.

Sursa: casadex.ro
 
loading ...