VREA SĂ TRANSFORME O ZONĂ TURISTICĂ ÎNTR-O CARIERĂ DE CALCAR

15 apr 2024
Un agent economic și-a propus să scoată bani din stâncile de la Horodiște, Râșcani. Dar nu valorificând potențialul turistic al locului, ci extrăgând calcar din ele – acțiune interzisă prin lege.
 
Primăria, consiliul local, dar și locuitorii din Horodiște nu sunt de acord ca aici să fie carieră. Chiar și așa, agentul economic vrea să înceapă să scoată calcar și să distrugă această bogăţie naturală. Ministrul Mediului Sergiu Lazarencu a mers în satul Horodiște pentru a se familiariza cu acest caz. Ministrul mediului a făcut referire la faptul că documentația de extracție are abateri.


 
Este foarte straniu că în 2013, Ministerul Mediului a scos la concurs această zonă pitorească pentru a fi transformată în carieră. Mai mult, am depistat că documentația are abateri de la legislație, a menționat oficialul.
 
În context, Sergiu Lazarencu a transmis un mesaj către agenții economici și toți cei care vor să extragă zăcăminte în locuri interzise:
 
Nu voi permite, ca locațiile cu potențial turistic, să fie transformate în cariere. Vom iniția la Minister toate procedurile de încetare și anularea tuturor actelor care ar permite exploatarea minieră a stâncilor din satul Horodişte, care sunt o bogăție naturală, acoperite cu recife de corali. Înțeleg foarte bine că și aspectele economice sunt importante, dar nu voi accepta ca acest lucru să se întâmple în spațiile care pot fi valorificate turistic, mai ales în situația în care țara noastră are puține locuri de genul dat, cu așa o priveliste și atractivitate.
 
Potrivit Ministerului Mediului, acest caz, dar și cele similare, vor fi monitorizate. Locurile frumoase și pitorești din țara noastră trebuie să fie valorificate turistic, dar nu distruse și transformate în șantiere. Protejarea mediului presupune și conservarea spațiilor care sunt o atracție turistică.
loading ...