VREMEA ÎN MOLDOVA. Săptămâna aceasta, se așteaptă înghețuri de până la -5 grade Celsius

27 mar 2023
După o săptămână cu temperaturi generoase, vin și primele înghețuri de primăvară. Meteorologii transmit temperaturi de -5 grade noaptea. Deși luni încă va fi cald: 13 grade la Briceni, 16 – la Chișinău și 18 grade Celsius la Cahul. De marți, vremea se răcește la 0 grade Celsius la Nord, +3 la Centru și +5 la Sud, iar noaptea mercurul din termometre va scădea sub zero grade. De vineri, însă, temperaturile încep să crească iar, ajungând până la + 13, +18 grade Celsius sâmbătă. Luni, marți și duminică, va ploua. La Nord, sunt posibile precipitații sub formă de lapoviță. Cum va fi vremea în Moldova în următoarele 7 zile, vedeți mai jos.

La Nord, de marți până joi vor fi 0, +3 grade ziua, iar noaptea se vor înregistra 0, -5 grade Celsius. În weekend vom avea maxime de +8, +13 și minime de +2 grade Celsius.

La Centru, marți, miercuri și joi vor fi +3, +6 grade în timpul zilei și -2 grade noaptea. La sfârșitul săptămânii, vor fi temperaturi de +6, +16 grade Celsius.

În sudul țării, temperaturi negative nu se prevăd. Pe parcursul zilei, termometrele vor indica +5, +8 grade, noaptea vor fi 0 grade Celsius. În weekend, se va încălzi până la +13 grade ziua și +7 grade Celsius noaptea.Primăvara, pentru culturile agricole un pericol mare îl prezintă îngheţurile, care se semnalează după trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 10°C în direcţia creşterii ei (16–23 aprilie). Îngheţurile în aer primăvara se menţin în medie pe teritoriul Moldovei până la 6 – 21 aprilie, la suprafaţa solului până la 22 – 30 aprilie. Însă, în unii ani îngheţurile se semnalează şi în luna mai.

Plantele abia răsărite a culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheţ şi suportă scăderea temperaturii până la 7 - 9°C frig.
 
Culturile legumicole – ca tomatele, ardeii, vinetele şi altele sunt cele mai pretenţioase faţă de căldură. Îngheţurile cu intensitatea de 0 – 1°C frig duc la pieirea lor.
loading ...