ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

07 oct 2021
Nicolae Micu are 82 de ani. Fermierul din satul Olișcani, raionul Șoldănești și-a dedicat peste 60 de ani pământului. Acum el este considerat un adevărat ambasador al agriculturii organice.
 
„Nu mai folosim îngrășăminte și erbicide de trei ani, defel”, spune cu mândrie Nicolae Micu, agronom de specialitate, dar și de meserie. În acest an are în grija sa 94 ha de secară, cultură pe care o crește prin rotație, ajutând astfel la recuperarea solului și la stârpirea buruienilor. Ploile din acest an au adus roadă bogată, spre deosebire de alți ani, mai secetoși.
 
Nicolae Micu este beneficiar al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF) - PNUD, prin intermediul Asociației Patronale „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova”, singura asociație de fermieri certificați ecologic din țară. El a fost susținut la organizarea producerii compostului, atât de la ferma proprie, cât și de la gospodăriile casnice din satul Olișcani. Compostul substituie îngrășămintele de sinteză chimică și sporește pe termen lung materia organică în sol.
 
„Nu putem semăna doar culturile care aduc profit, noi așa de fapt sărăcim pământul”


 
L-am rugat pe Nicolae să ne spună mai mult despre parcursul său și cum a ajuns să fie promotor al agriculturii ecologice:
 
„Eu am trecut prin toate etapele de reorganizare ale agriculturii. Am înțeles că fiecare trebuie să-și aducă contribuția pe lumea aceasta, nu doar să consume de pe spatele altuia. Așa nu e corect.
 
Pentru a trece de la o producție tradițională, cum era până acum, la acesta ecologică, trebuie să îți dorești, să iei o decizie, apoi metode se găsesc. Una din aceste metode este rotația culturilor. Nu putem semăna doar culturile care aduc profit, noi așa de fapt sărăcim pământul și le lăsăm nepoților noștri datorii.
Sper că nu o să treacă mult timp până să revenim la ceea ce consumau bunicii, să renunțăm la chimicale. Trebuie să semănăm fără lăcomie, doar culturile cele mai prețuite, fără de care nu poți, să luptăm cu buruienile și să folosim vlaga pământului, ceea ce ne dă el, cu cap, rațional. Abia de trei ani am trecut și noi la producerea ecologică. Încercăm prin exemplul nostru să atragem și pe alți colegi pe calea cea dreaptă și rațională.
 
Ca beneficiar de subvenții de la stat, ești pedepsit dacă folosești îngrășăminte chimice. Și chiar să nu fim pedepsiți, noi nu avem de gând să ne întoarcem la producția crescută cu îngrășăminte. E ineficient și nesănătos”, povestește dl Micu.


 
Gospodăria Madino Agro SRL administrează împreună cu Micu&CO SRL 505 ha de terenuri agricole. Aici se fac și experimente, semănându-se diverse culturi, pe diferite termene, cu diferită desime, după diferiți premergători, la diferite adâncimi.
 
Gospodăria deține și o fermă de vite mari cornute și gunoiul de la grajd e folosit ca îngrășământ organic pe câmp.

„El este adus pe câmp. Îl aerisim o dată sau de două ori pe an, temperatura este la 60-70 grade și toate semințele de buruieni care sunt în gunoi își pierd puterea lor de încolțire. În asemenea mod este produs un îngrășământ concentrat și va fi mai rațional de aplicat”, explică agronomul.
 
Anual, sunt utilizate aproximativ 3 600 tone de îngrășământ organic, care acoperă 100 de ha. Sunt schimbate culturile, dar și porțiunile pe care sunt depuse îngrășămintele. Gospodăria are în dotare pluguri/discuri speciale care lucrează la adâncimi de 12-14 cm, pentru a nu distruge structura solului și complexul de microorganisme care „lucrează pentru culturi anul împrejur”.
 
Natura nu iartă nicio greșeală
 
Și cu dăunătorii se luptă, cu „arme” ecologice. „La prun noi avem câțiva gândaci pe care i-am studiat și am dedus că pe gândacul ghebos îl prindem dacă turnăm apă curată în străchini de culoare albastră, de care el e atras. Se adună mulți, câteodată prindem și jumătate de sac pe zi. Schimbăm din nou apa și iarăși se adună. Iată aceste este un experiment reușit”, spune fermierul.
 


Producția de la gospodărie este riguros certificate.

„Certificatul înseamnă că noi ne ținem de condițiile care ni se impun și dacă ne ținem, noi putem azi produce, mâine producem și îi putem convinge pe alții să producă producție ecologică. Cu producția ecologică încă nu sunt toate puse la locul lor, nici creșterea, nici exportarea, nici asigurarea, nici plățile, dar dacă se vrea, totul e posibil”, mai afirmă Nicolae.
 
Natura nu iartă nicio greșeală, crede Nicolae: „Noi trebuie să conștientizăm că natura este mai presus de orice lege și trebuie să ne adaptăm toată activitatea noastră față de condițiile climaterice. Mai înainte ploile nu erau chiar la comandă, dar totuși mai la vreme, și primăvara, și toamna. Acum când nu o aștepți atunci vine, când ne trebuie mai tare, ea nu-i defel. Merge nu înspre bine”, menționează omul care i-a dedicat pământului șase decenii din viața sa.
 
Potrivit Raportului din 2020 privind statutul agriculturii organice și industriei în Moldova elaborat de EkoConnect, datorită solurilor sale bune 63% din terenurile din Moldova sunt utilizate în sectorul agricol. Raportată la mărimea teritoriului, este cea mai mare suprafață din Europa. 86% din teren este cultivat în mare parte cu porumb, floarea-soarelui și grâu, ceea ce reprezintă 80%. Cele 143 000 ha de livezi (în principal mere, urmați de fructe cu sâmburi și nuci), precum și 126 000 ha de vie demonstrează intensitatea utilizării terenului în Moldova.
 
Top știri

DIN BANII ADUNAȚI ÎN ȘASE ANI PESTE HOTARE, au cumpărat un lot de pământ și au plantat o livadă de prune. Povestea de succes a familiei Dercari din Sângera

27 oct 2021

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

15 oct 2021

NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

13 oct 2021

VINUL DE LA CRAMA MIHAI SAVA, O ADEVĂRATĂ POEZIE! Istoria micului producător de la Costești o savurați la Cămara Fest

05 oct 2021

FLORILE CĂTĂLINEI PENTRU CURTE ȘI GRĂDINĂ. „E o afacere de familie în devenire, vrem să ne extindem. Dorim să fim florari veritabili”

24 sep 2021
Din aceiași categorie

AFINELE, “AURUL” DE LA PITUȘCA. Familia Zaharia cultivă minunatele pomușoare și vrea să își extindă afacerea

14 jul 2021

DOI FERMIERI DIN NORDUL ȚĂRII ÎN TOPUL “OMUL ANULUI 2020”. Cunoaște-i pe câștigători AICI

24 mai 2021

MURELE, POMUȘOARELE CU „GULERAȘE ALBE”. Familia Rău din Sipoteni le cultivă de aproape două decenii

19 jul 2021

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

27 aug 2021

EDUCATOAREA CARE CREȘTE CRIZANTEME. Cristina Rusu din Budești e pe cale să dezvolte o afacere rezistentă cu parfum de flori

23 apr 2021

ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

loading ...