SPARANGHELUL DE LA LEOVA, ÎN CURÂND, PE RAFTURILE MAGAZINELOR

20 apr 2023
Sparanghelul crescut în spațiu protejat pe câmpurile de la Leova este gata pentru a fi recoltat. Cu puțină întârziere din cauza timpului rece, familia Petică din satul Tomai, printre primii care au început să crească sparanghel în Moldova, a strâns prima roadă din acest an. Deocamdată, în magazine vom găsi sparanghel verde moldovenesc, cel alb va fi recoltat puțin mai târziu.

Prima zi în care am ieșit cu muncitorii în câmp a fost marți, 18 aprilie. Încă este frig și sparanghel gata pentru a fi cules nu avem foarte mult. El a răsărit, dar nu are încă dimensiunea potrivită pentru a fi tăiat. Se mai încălzește timpul și vom avea cantități mai mari. Oricum, sparanghelul se strânge eșalonat, el crește treptat pe o perioadă mai îndelungată. De regulă, recoltăm din aprilie, până pe 24 iunie, a declarat pentru AGROMEDIA, Ana Petică.



Iarna blândă a fost una favorabilă pentru cultura de sparanghel. Nu au fost înghețuri mari și ninsori puternice. Dar, și în aceste condiții, fermierii au protejat sparanghelul în tuneluri din peliculă specială, adusă, împreună cu tehnologia de cultură, din Germania.

Anul trecut, am început recoltarea pe 13 aprilie. Pe vremea aceasta aveam deja sparanghel mult, era culesul în toi. Anul acesta, ninsorile din aprilie, care în zona noastră au fost destul de abundente, ne-au cam dat bătăi de cap.

În general, sparanghelul nu este o legumă care dă cantități foarte mari la hectar, din acest motiv și este scump, comparativ cu alte produse crescute la noi. De exemplu, în prima zi, am strâns 40 de kg dintre care se mai taie capetele pentru a ajunge la consumatori un produs de calitate, povestește antreprenoarea.



Sparanghelul este încă o legumă mai puțin cunoscută în rândul consumatorilor de la noi. Dar, de la un an la altul, numărul doritorilor de a încerca „hrana regilor” este în creștere. Cei care au cumpărat anul trecut, revin cu comenzi mai mari, recomandă rudelor, prietenilor și asta îi bucură și îi motivează pe soții Ana și Anatolie Petică.

Comenzi avem, timp să fie să putem strânge cantitățile suficiente. Cum am postat anunțul că începem recoltarea, imediat ne-au contactat cumpărătorii și nu iau câte un kilogram, dar chiar și câte 6. Acesta este cel mai bun indicator al calității produsului și cea mai bună apreciere a muncii noastre, spune Ana Petică.

Sparanghelul din Inima Sudului poate fi găsit pe rafturile mai multor rețele de magazine din Capitală. De asemenea, antreprenorii au semnat contracte de livrare și cu unele restaurante din Chișinău.



Suntem mândri pentru că avem un produs de calitate. Am efectuat analizele de laborator la nitrați și metale grele și s-a confirmat faptul că sparanghelul nostru este un produs sănătos. Chiar personalul de la laborator a rămas uimit și au spus că-și doresc să procure sparanghel.

Nu am mărit prețurile, tot 180 de lei/kg a rămas ca și anul trecut la început de sezon. Pe parcurs, acesta scade până la 130 de lei/kg. Nu ne permitem să punem prețuri mai mari, vrem ca produsul nostru să fie accesibil pentru consumatori.   

Familia Petică cultivă sparanghel pe o suprafață de 3 hectare și este la al 4-lea an de rod. Din spusele fermierilor, leguma nu este foarte pretențioasă, dar necesită îngrijire corespunzătoare. Este o plantă multianuală care, cu respectarea tehnologiei de cultură, poate rodi până la 10 ani.
loading ...