RUBARBA, CULTURĂ EUROPEANĂ, CRESCUTĂ LA SUDUL MOLDOVEI

25 apr 2023
Pe lângă sparanghelul verde și alb, soții Anatol și Ana Petică din satul Tomai, raionul Leova, despre care v-am povestit anterior, mai cultivă și rubarba. Din spusele antreprenorilor, deși rubarba este o plantă cu multe beneficii și foarte gustoasă, e mai puțin cunoscută și utilizată în gastronomia din Republica Moldova.

În câteva zile, rubarba va fi gata de cules. Așteptăm ca toate tijele să ajungă la aceeași dimensiune. Ușor crocante și acrișoare, tulpinile de rubarba crude sunt un adevărat deliciu. Se consumă atât în stare proaspătă, în salate și cocktailuri, dar și procesată. Prăjiturile cu rubarba au un gust deosebit, dulce acrișor, foarte gustos.

Rubarba are multe beneficii pentru organismul nostru. În Germania, când este timpul ei, se consumă foarte mult, magazinele sunt pline de rubarba. Și la noi, angajați de la Ambasada Germaniei, rude sau oaspeți ai acestora au cumpărat rubarba, a declarat pentru AGROMEDIA, Ana Petică.



Au învățat tehnologia de cultură pentru rubarba fiind plecați la muncă în străinătate și muncind pe câmpurile unui antreprenor de acolo. După mulți ani petrecuți peste hotare, au zis că trebuie să cultive rubarba și la ei acasă, să bucure și consumatorul din țara natală. Moldovenii sunt, însă, mai reticenți și se lasă mai greu convinși, dar, ca și în cazul sparanghelului, odată ce au gustat, revin cu comenzi neapărat.

Rubarba este și ea o plantă multianuală. În pământ, planta dezvoltă un rizom și numeroase rădăcini cărnoase, lungi. În alimentație se utilizează doar tulpina, frunzele nu se consumă.

Am adus rizomi din Germania, în 2021, tot de acolo am cumpărat tehnica necesară pentru cultivarea rubarbei. Ca și sparanghelul, o creștem în teren protejat, în tuneluri special construite. Nu este complicat procesul, dar, ca și la celelalte culturi, trebuie respectată tehnologia, susține femeia.

Antreprenoarea spune că ar mări suprafața de cultivare, dar, deocamdată, cumpărători sunt puțini.



Încercăm să găsim piață de desfacere, poate reușim să semnăm contract cu un lanț de magazine, negociem. Anul trecut, am vândut o mare parte la Orhei. Nu este scumpă, 50 de lei kilogramul a fost anul trecut și așa a rămas și anul acesta. Nu este neapărat să cumpărați cu kilogramul, noi vindem și la bucată, mai ales pentru cei care vor să încerce pentru prima dată, mărturisește Ana Petică.

Rubarba – beneficii și proprietăți

Tijele de rubarba conțin fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine, mai ales vitamina C. De asemenea, est o sursă bogată de antioxidanți, reglează nivelul colesterolului. Consumul rubarbei are ca efect accelerarea tranzitului intestinal și combaterea constipației. Conținutul de fibre, combinate cu alte substanțe nutritive din rubarbă sporește efectul laxativ.

Rețete cu rubarba

Cele mai populare rețete cu rubarbă sunt cele de gemuri, sosuri de rubarbă, plăcinte, brioșe sau torturi.

Brioșe cu rubarba

Ingrediente:
  • 2 căni de făină;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1 ¼ cană de zahăr brun;
  • ½ cană de ulei vegetal;
  • 1 ou;
  • 1 cană de lapte bătut;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 2 căni de rubarbă mărunțită;
Mod de preparare:

Într-un bol, amestecă făina, sarea, precum și bicarbonatul de sodiu.

Într-un alt bol, amestecă zahărul cu uleiul vegetal. Adaugă oul, dar și laptele bătut și esența de vanilie și amestecă. Încorporează această compoziție umedă în cea din bolul mare, pe bază de făină. Completează cu bucățile de rubarbă.

Se coc la 180 de grade Celsius, în jur de 25 de minute.

Dulceață de rubarba și vanilie

Ingrediente:
  • 1 kg de rubarbă, tăiată în bucăți de 3 cm;
  • 1 kg de zahăr;
  • 2 păstăi de vanilie;
  • zeama de la o lămâie.
Mod de preparare:

Pune rubarba împreună cu zahărul și boabele de vanilie din păstăi într-o cratiță antiaderentă, la foc de intensitate medie. Amestecă încontinuu până când zahărul se dizolvă, după care adaugă zeama de la lămâie și mărește intensitatea focului.

După ce fierbi dulceața 10-15 minute, verifică dacă s-a legat. Poți face asta luând puțină dulceață cu lingurița și punând-o pe o farfurie rece. Dacă dulceața este legată bine când se răcește, poți opri focul. Lasă apoi dulceața la răcit timp de 15 minute, după care transfer-o în borcane pe care le-ai sterilizat deja la cuptor. Depozitează dulceața într-un loc uscat și răcoros.
loading ...