TÂRGUL CĂMARA FEST: Peste 95 la sută din producători au studii superioare. Din ce domenii vin locuitorii celui mai unit „sătuc”

24 sep 2021
Sâmbătă și duminică, mai exact pe 25 și 26 septembrie, va avea loc ultima ediție din septembrie a Târgului Producătorilor Autohtoni Cămara Fest. Noi i-am zis „sătuc” deloc întâmplător. În primul rând, aici toți se cunosc deja între ei și se salută respectuos în zi de eveniment. În al doilea, fiecare dintre ei își aranjează „curtea” (standul – n. red) cât mai gospodărește, încât să poți spune despre ei vorba înțeleaptă – e curat și după casă. În al treilea rând, de cum apare vreo situație mai neclară  sar toți în ajutor, manifestând acel spirit al unității de care avem atâta nevoie!
 
AGROMEDIA a prezentat un șir de istorii de succes despre fermierii și producătorii care vin la Cămara Fest din toate colțurile țării. Sunt oameni care au devenit agricultori fără să aibă școli specializate și care au renunțat la afaceri mai bănoase, alegând să producă de la pomușoare până la cașcavaluri, miere, fructe, legume și alte mărfuri sănătoase. Pe care noi, consumatorii, le putem procura din prima sursă.
 


Cămara Fest a adunat un conglomerat de profesii.
 
Așadar, printre producători avem:
  • ingineri. Unul dintre ei, Valeriu Ciorbă, cultivă levănțică. De la Boldurești, Nisporeni, alți doi ingineri, Vladimir Miron și soția sa, Natalia, apicultori în a treia generație. Au preluat afacerea și prisaca de la bunel. Leonid Globa, cel care coace pâine din grâu spelt. Ar fi câștigat mult mai mult din inginerie, dar e atât de pasionat de ceea ce face, încât nu-și imaginează acum că ar putea reveni la profesia de bază.  
  • doctori și angajați ai sistemului medical. Gheorghe Guzun din Cimișlia, cel care dă viață laptelui și-l transformă-n cașcaval, este chirurg, în prezent fiind conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmaceutică, unde predă chirurgia operatorie. Un alt chirurg și profesor universitar, Leonid Margine, cultivă plante medicinale pentru ceaiuri sănătoase. Inițial se incomoda când îl salutau studenții, dar acum e destul de încântat de viața „sătucului” din Parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani. Săptămâna trecută i-a și spus organizatoarei Diana Crudu: „Ce facem noi fără Cămara Fest?! Că e ca un drog!”. Domnul doctor știe ce spune! Ina Căpățînă are 10 ani de pediatrie. Acum întreprinderea ei produce și procesează pomușoare, usucă fructe, face dulcețuri după vechile rețete basarabene. Aliona Țurcan-Ghilescu a fost asistentă chirurgicală cam 20 de ani, s-a reprofilat și produce cașcavaluri la Pelinia, Drochia. Și apicultorul Petru Sacara a renunțat la stomatologie pentru agricultură.  
  • profesori. Maria Vinițchi este directoarea liceului din satul Scoreni, raionul Strășeni! De luni până vineri, iar în weekend, când se ține Cămara Fest, vinde struguri. Îi crește singură. Irina Pompuș, doamna care știe totul despre mure, este profesoară de bilogie în satul Teleșeu, Orhei, e și cercetător universitar, acum face studii la Școala de studii avansate în Jurnalism.
  • angajați ai sistemului bancar. Daniela Ursan, cea care produce fructe liofilizate, hrana pentru cosmonauți. Doina Grati a făcut Finanțe, iar acum cultivă și usucă prune. Svetlana Nițoreanu vine și ea din același domeniu și acum deține o suprafață de 10 ha de teren de prima plantație de alune ecologice din Moldova.
  • jurnaliști. Luminița Morozan-Ciubotaru s-a împăcat destul de bine cu puterea a IV-a, dar a preferat să înceapă o afacere în horticultură. Azi, întreprinderea ei produce și chipsuri din mere autohtone! Alina Matei, pe lângă TV, a ales ceaiurile sută la sută naturale.


La târg mai avem un colonel MAI, dl Marin Lisî care, deși e la pensie, activează în continuare și în organe, și la prisacă. Ala Nichita de la
„Iurceneanca”, contabilă, un student la Facultatea Agronomie din Iași (Crama Tătaru), agronomul Ina Erhan-Ștefăneț, doamna cu trandafirii din satul Dobrogea, Sângerei, și chiar un manager al unei companii cu produse beauty, apicultorul Andrei Pâslari. Și încă multe alte istorii și diplome de studii superioare pe care le vom răsfoi într-o zi. Cartea Cămara Fest mai are destule pagini. Și noi le vom scrie. Ne vedem în weekend, în „sătucul” din Parcul „Alunelul”, acolo unde domină mirosul de toamnă autentică.
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

ȘI FEMEILE FAC APICULTURĂ. Istoria de succes a două tinere de la noi

11 mai 2022

CUM POȚI DESCHIDE O AFACERE CU DULCIURI PREGĂTITE ÎN CONDIȚII DE CASĂ? Istoria de succes a Anei Cucu din Colibași

06 mai 2022

AFACEREA PARFUMATĂ A VASILINEI HÂNCU. Antreprenoarea cultivă trandafirul de Damasc din care face dulceață, compot și alte delicii

06 mai 2022

AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU. Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

05 mai 2022

CEA MAI VARIATĂ GAMĂ DE RĂSAD CRESCUT ÎN BIOHUMUS. Istoria de succes a fraților Zaharia din raionul Leova

28 apr 2022
Știri recomandate

VINUL DE LA CRAMA MIHAI SAVA, O ADEVĂRATĂ POEZIE! Istoria micului producător de la Costești o savurați la Cămara Fest

05 oct 2021

FLORILE CĂTĂLINEI PENTRU CURTE ȘI GRĂDINĂ. „E o afacere de familie în devenire, vrem să ne extindem. Dorim să fim florari veritabili”

24 sep 2021

PRODUCĂTOAREA ÎNDRĂGOSTITĂ DE MURE. Cum a ajuns Irina Pompuș să cultive aceste pomușoare și de ce le iubește atât de mult

08 sep 2021

TÂRGUL PRODUCĂTORILOR AUTOHTONI CĂMARA FEST: În campania electorală politicienii veneau mai des pe aici

09 aug 2021

TÂRGUL CĂMARA FEST: Peste 95 la sută din producători au studii superioare. Din ce domenii vin locuitorii celui mai unit „sătuc”

TÂRGUL CĂMARA FEST: Peste 95 la sută din producători au studii superioare

Din ce domenii vin locuitorii celui mai unit „sătuc”

TÂRGUL CĂMARA FEST: Peste 95 la sută din producători au studii superioare. Din ce domenii vin locuitorii celui mai unit „sătuc”

loading ...