SEZONUL RECOLTĂRII LA NUCI ÎNTÂRZIE. Care sunt prognozele pentru acest an?

22 sep 2023
A început sezonul recoltării nucilor din soiurile timpurii (în principal selecția locală: „Pescianski”, „Cazacu”, etc.). Specialiștii de la Asociația Nucicultorilor susțin că în mai multe regiuni ale țării, nucile timpurii au ajuns la maturitate biologică încă acum 2 săptămâni. Cu toate acestea, datorită faptului că în perioada specificată nu au existat precipitații, nici măcar roua nu se formează dimineața, nu a fost posibilă recoltarea. Pericarpul verde al nucii nu crăpă, iar acest lucru complică curățarea și uscarea post-recoltare a produselor.
 
În condițiile actuale, experții din industrie recomandă cultivatorilor de nuci să evalueze posibilitatea amânării recoltării nucilor coapte pentru încă câteva zile sau o săptămână.
 
În plus, din cauza vremii foarte calde din august, în livezile tinere de nuci se observă arsuri solare ale fructelor, ceea ce poate determina întunecarea miezului de nuci. Or, asta le reduce valoarea comercială. Totuși, potrivit observațiilor cultivatorilor de nuci, anul acesta calitatea nucilor din Moldova (calibrul și plenitudinea fructului) este mai mare decât în sezonul trecut. Prin urmare, este foarte important în etapa de recoltare și prelucrare post-recoltare a produselor să se efectueze corect toate operațiunile tehnologice.
 
În general, specialiștii nu au schimbat încă prognoza optimistă pentru recolta 2023 - aproximativ 34 de mii de tone de nuci (în coajă tare).
 
Sursa: EastFruit
loading ...