Formarea turtelor având în componenţa lor aceste două ingrediente cristalizate trebuie să ţină seama de faptul că albinele consumă doar în parte turta dacă conţine cristalele mari (atât de miere cristalizată, cât şi de zahăr), restul, cristalele grosiere, aruncându-le pe fundul stupului, iar când timpul permite, scoţându-le chiar afară din stup.
Pentru a preveni această situaţie se procedează astfel: se foloseşte la prepararea turtei doar miere lichefiată sau granulată fin (având consistenţa untului) şi zahăr pudră măcinat sau pisat fin. Mierea cristalizată se lichefiază în bain-marie.
Pentru a nu se denatura calităţile mierii - pierderea prin încălzire excesivă a enzimelor şi vitaminelor - apa încălzită în care se ţin vasul cu miere pentru lichefiere nu trebuie să aibă temperatura mai mare de 45°C.
În continuare, mierea lichefiată se toarnă peste zahărul pudră (o parte miere la patru părţi zahăr), apoi se frământă cu mâna, ca un aluat, până la omogenizarea amestecului. Este indicat ca turta folosită la sfârşitul perioadei de iernare să conţină şi ceaiuri medicinale cu efect în stimularea activităţii albinelor şi apărarea stării de sănătate a acestora.
Cu efecte deosebite s-a dovedit infuzia din următoarele plante medicinale: cimbrişor (Herba thymus sp.), izmă (Folia menfriae), tei (Flores tilliae), roiniţă (Folia mellissae), sunătoare (Herba hyperici), muşeţel (Flores chamomillae], gălbenele (Flores calendulae), coada şoricelului (Flores millefolii), coada calului (Herba equiseti), măceş (Fructus cynosbati) şi soc (Flores sambucus).
- Se iau câte 4-5 g din fiecare plantă menţionată mai sus.
- Amestecul de plante se macerează circa 10 minute cu 3 părţi apă rece.
- Apoi se adaugă apă clocotită până la un litru.
- Se amestecă totul bine şi se lasă acoperit timp de 30 minute.
Infuzia rezultată se strecoară printr-o pânză curată. Pentru realizarea turtei cu adaus de ceai medicinal pasta se prepară din o parte miere, o parte ceai medicinal şi zahăr pudră după nevoie (până ce amestecul dobândeşte consistenţa aluatului de pâine) adăugând şi 1 g sare de lămâie la kilogramul de pastă, în locul infuziei medicinale preparate în casă, se poate folosi preparatul "Protofil"destinat stimulării dezvoltării familiilor de albine şi combaterii nosemozei.
În acest caz se administrează 34 ml kilogramul de pastă. Pasta obţinută se administrează sub formă de turte (greutatea unei turte poate varia între 500 şi 1000 g) ambalate în hârtie sau pungi de plastic.
Turtele astfel pregătite se pun deasupra ramelor, după ce în prealabil s-au decupat 1-3 ferestre din suprafaţa pungii, prin care albinele vor veni în contact cu turta.