ANALIZA PIEȚEI DE RAPIȚĂ ȘI SOIA. Perspective

01 feb 2024
Contractele futures pe soia CME au înregistrat pierderi săptămâna trecută din cauza recoltelor în creștere din Brazilia care au lovit piața, impactând astfel cererea de export din SUA. Contractele futures pentru soia din Chicago au fost presate săptămâna trecută, deoarece contractul din 24 mai a scăzut cu 2,48 USD/t, pentru a se închide vineri la 446,85 USD/t. Contractul din 24 noiembrie a încheiat sesiunea de vineri la 435,37 USD/t, în scădere cu 2,30 USD/t pe parcursul săptămânii.
 
Săptămâna trecută, Bursa de cereale din Buenos Aires și-a crescut estimarea producției de soia, iar recolta Argentinei se așteaptă acum să atingă 52,2 Mt. Aceasta este cu 1% în creștere față de estimarea anterioară, deși este evident că ar fi nevoie de mai multă ploaie pentru a atinge această estimare, scrie Agriportal
 
Între timp, piețele de ulei de palmier din Malaezia au găsit sprijin față de preocupările legate de producție și vremea instabilă din Indonezia. Cu toate acestea, prețurile mai slabe ale țițeiului fac uleiul de palmier mai puțin atractiv pentru biomotorină.
 
Contractele futures pentru rapiță din Paris au fost în general presate săptămâna trecută. Rapița Matif s-a confruntat săptămâna trecută cu presiuni, în ciuda unui euro mai slab față de dolarul american și a sprijinului din partea piețelor de ulei de palmier din Malaezia. Prețurile interne au urmat traiectoria contractelor futures.
 
O altă creștere a recoltei și a stocurilor de grâu în UE, în ultimul bilanţ lunar al Comisiei Europene, este un motiv întemeiat pentru ca grâul MATIF să înregistreze un alt regres.
 
În plus, creșterea stocurilor UE provine mai degrabă dintr-o creștere a importurilor decât din recolta din 2023. La urma urmei, după o creștere șoc a prețului la Chicago, contractele futures pe recoltă veche s-au închis neschimbate, în timp ce cele pentru recolta nouă au crescut în preț, dar nu în mod semnificativ. 
 
Conform unei analize a OleoScope and the Oil and Fat Union, Rusia a crescut exporturile de ulei vegetal în 2023, până la 6,5 milioane tone, cu o treime mai mult decât în anul anterior.
 

Perspective

Pe termen scurt, mișcarea prețurilor rapiței Euronext se concentrează pe cererea de export din UE, precum și pe urmărirea mișcării pe piața mai largă a semințelor oleaginoase. Reducerile preconizate ale însămânțărilor de rapiță din UE pentru 2024/25 susțin perspectivele pe termen mai lung.
 
Pentru soia, pe termen scurt, accentul este pus pe producția din America de Sud, precum și pe cererea de export din SUA, deși este nevoie de mai multă cantitate de apă astfel încât proviziile din America de Sud să fie conform așteptărilor. Pe termen mai lung, este probabil ca proviziile braziliene să cântărească pe piața globală...
 
loading ...