BURSA CEREALELOR LA SFÂRȘIT DE 2023. Prognoze pentru 2024

29 dec 2023
Grâul Matif încheie anul la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Se întâmplă deoarece creșterea monedei euro față de dolarul american aruncă incertitudine asupra exporturilor de grâu ale UE. Mai mult, vestea conform căreia marele importator Egipt a anulat licitația sa pentru grâu, din cauza prețurilor considerate prea mari, nu a adus pe piață un impuls optimist al cererii.
 
În primele luni ale anului 2024, perspectivele pieței europene de grâu vor fi din ce în ce mai mult influențate de condițiile pentru recoltele din sezonul 2024/25. Deja primele estimări arată că producțiile de grâu din blocul comunitar vor fi mai mici decât în 2023, din cauza unei reduceri a suprafețelor cultivate, mai ales la producătorii de top Franța și Germania, în urma vremii umede din perioada însămânțării de toamnă. Acest lucru ar putea oferi un anumit sprijin pentru prețurile europene la grâu, în raport cu piețele mai largi de cereale și semințe oleaginoase. De asemenea, piața va lua în calcul zonele de cultură din Rusia și America de Sud care au o influență considerabilă în direcția generală a pieței, împreună cu orice evenimente macro-politice și evoluții ale conflictelor.
 
Contractele futures de la Paris pentru rapiță au înregistrat câștiguri, în ciuda faptului că soia CME a scăzut din cauza ploilor prognozate pentru Brazilia. Cu toate acestea, rapița europeană pare susținută de faptul că suprafața totală cultivată a UE este de așteptat să scadă pentru recolta din 2024. De exemplu, pentru Germania, suprafață cultivată cu rapiță de iarnă este redusă cu valori între 4 - 7% față de 2023, în urma scăderii prețurilor la rapiță din acest an, cu o situație similară înregistrată și în Marea Britanie.


 
Prețurile cerealelor CBOT au reacționat spre sfârșit de an la incertitudinea cu privire la mărimea recoltelor de porumb și soia din Brazilia. Ploile inegale și temperaturile ridicate au întârziat semănatul soiei și au împiedicat creșterea culturilor. Întârzierile recoltei de soia vor încetini sau amâna, probabil, semănarea culturii de porumb Safrinha, care urmează recoltei de soia. Mărimea acestor culturi este factorul cheie atât pentru piețele cerealelor, cât și a semințelor oleaginoase la începutul anului 2024. În ultimele câteva săptămâni, prognozatorii și-au redus așteptările și au estimat recolta de soia la 156,5 milioane tone, ceea ce este cu 4,5 milioane tone sub cea mai recentă prognoză USDA. Iar o situație similară este și la porumb, cu un deficit de 8,9 milioane tone.
 
Bursa de cereale din Buenos Aires a declarat că fermierii argentinieni au făcut progrese bune la semănatul culturii de porumb și soia, în urma recentelor ploi abundente. Asta în timp ce grupurile de exportatori se pregătesc să lupte împotriva planurilor guvernamentale de a majora taxele la export pe produsele lor. Lovit cu o criză economică severă, noul guvern al Argentinei vrea ca sectorul agricol să-și sporească impozitele. Fermierii argentinieni ar trebui să planteze aproximativ 17,3 milioane hectare de soia și 7,1 milioane hectare de porumb în acest sezon, și au recoltat aproximativ 70,9% din recolta de grâu estimată la 14,7 milioane tone.


 
Președintele Ucrainei a declarat că peste 12 milioane de tone de marfă au fost deja transportate prin noul coridor de export al Mării Negre, susținut de armata ucraineană, cu precizarea că „rezultatele pentru decembrie sunt deosebit de semnificative, iar acest lucru se simte la nivelul întregii economii a țării”. Exporturile de cereale ale Ucrainei, în anul de comercializare care a început la 1 iulie, se ridică la 17,5 milioane tone, în scădere cu 23% față de perioada similară a anului trecut. Totalul include 7,26 milioane tone de grâu, în scădere cu 13% față de sezonul anterior, 991.000 tone de orz, în scădere cu 39% și 9,1 milioane tone de porumb, în scădere cu 27%.
 
Datele Institutului de Statistică din Turcia arată că producția de cereale a țării a crescut cu 9,1% în 2023 față de anul anterior, la aproximativ 42,2 milioane tone, în timp ce producția de grâu a crescut cu 11,4%, până la 22 milioane tone. Producția de orz a crescut cu 8,2%, la 9,2 milioane de tone iar producția de ovăz a crescut cu 12,3%, până la 410.000 de tone.
 
 
loading ...