CULTIVAREA INTERCALATĂ A PORUMBULUI ŞI FASOLEI

25 feb 2025
Cultura intercalată a fasolei cu porumbul se cunoaşte de foarte mult timp. La începutul cultura fasolei prin porumb s-a făcut în scopul de a completa golurile din lanurile de porumb. Ulterior, s-a observat că plantele de fasole se dezvoltă bine printre plantele de porumb şi că producţia de fasole ce se obţine prin acest procedeu de cultură merită toată atenţia. În acest context menţionăm că zonele agricole de cultură a fasolei şi porumbului în R. Moldova se suprapun. Rezultate bune asigură fasolea cultivată prin porumb şi în anii mai secetoşi şi cu temperaturi mai ridicate. În asemenea condiţii plantele de fasole sunt ferite în timpul înfloritului şi polenizării de acţiunea directă a razelor solare („de arşiţe”) fapt ce menţine ridicat procentul de flori fertile. Microclimatul pe care îl creează plantele de porumb convine foarte bine plantelor de fasole şi aceste condiţii pot fi folosite pentru creşterea producţiei şi a veniturilor pe hectarul de porumb.

Citește și: CULTURI INTERCALATE ÎNTRE RÂNDURILE CULTURILOR DE BAZĂ. Beneficii, recomandări
 
Practica cultivării acestor culturi a arătat că cea mai reuşită este varianta când ponderea culturii fasolei şi celei a porumbului ar fi acelea la care producţia de porumb nu scade cu nimic, iar peste această producţie normală se obţine o producţie în plus de fasole. Acest rezultat este foarte greu de obţinut şi în practică, cultura intercalată a fasolei determină o oarecare diminuare a producţiei de porumb. Important este ca producţia de porumb să fie cât mai puţin diminuată, astfel ca la un calcul economic să se înregistreze un beneficiu în favoarea culturii intercalate. Prin urmare în cultura intercalată a fasolei prin porumb trebuie stabilită densitatea optimă pentru ambele plante, astfel ca valoarea economică a recoltei să depăşească valoarea producţiei pe hectarul de cultură pură a unei sau alteia din plantele cu care se face comparaţia.
 
Citește și: CULTURILE INTERCALATE ȘI FERTILITATEA CHIMICĂ, FIZICĂ ȘI BIOLOGICĂ A SOLULUI

Din experienţa acumulată în R. Moldova mai rentabilă poate fi cultivarea asociată a porumbului cu fasolea, când se seamănă porumbul la distanţa de 70 cm între rânduri şi 35-40 cm între plante pe rând. Fasolea se seamănă îndată după ce a răsărit porumbul, la adâncimea de 4-5 cm, în cuiburi câte 2-3 boabe. Cuiburile se fac, de regulă, peste o plantă de porumb răsărită pe rând, prin urmare la o distanţă de 70-80 cm. Respectarea acestei reguli contribuie, în primul rând, la creşterea şi dezvoltarea intensivă a culturii de bază porumbul, de care în continuare, crescând bine, se agaţă fasolea-cultura asociată.
 
Citește și: IMPACTUL CULTURILOR INTERCALATE: Combat eroziunea și mențin fertilitateai solului

Semănatul intercalat se poate realiza mecanic cu semănătoarea SPC-6 sau orice semănătoare de culturi prăşitoare, dar echipate cu un distribuitor pentru fasole care aşează seminţele pe rândurile de porumb, în cuiburi a 2-3 boabe, la distanţă între cuiburi 100-120 cm. Prin aceasta metodă se asigură 12-15 mii cuiburi de fasole la 1 ha. În cazul intercalării cu fasole, se recomandă ca porumbul să se însămânţeze la distanţe ceva mai rar, a câte 4-5 plante/m2, o parte din spaţiu fiind ocupat de fasole. Densitatea plantelor este dictată de perioada de vegetaţie a hibridului, de talia porumbului, de fertilitatea solului, rezervele de apă în sol, condiţiile anului.
 
Citește  și: ÎNSĂMÂNȚĂRILE SUB COVOR. Ce sunt, cum se practică

Cultivarea fasolei prin porumb nu împiedică lucrările de îngrijire a porumbului, deoarece fasolea se seamănă pe rândul de porumb, însă recoltarea ei se cere să fie făcută manual.
loading ...