PREȚUL CEREALELOR VA CONTINUA SĂ SCADĂ ȘI ÎN 2024

03 jan 2024
Prețurile grâului se luptă să mențină pragul de 220 de euro la începutul anului 2024. Motivul este presiunea masivă a prețurilor la export. În același timp, euro a urcat la un nivel maxim din ultima jumătate de an, ceea ce face exporturile mai scumpe. În timp ce plouă non-stop în Europa de Vest, vremea blândă ajută recoltele de iarnă în zona Mării Negre.
 
Prețurile porumbului încep noul an de la 198 de euro pe tonă. Prețurile rapiței încep să se tranzacționeze la puțin sub 440 de euro pe tonă, dar apoi intră sub presiune, scrie Agrarheute
 
La scurt timp după începutul anului, tranzacționarea atât pe piața futures, cât și pe piața fizică arată doar un volum de cereale foarte scăzut. Asta ar trebui să se schimbe spre sfârșitul săptămânii. Motivul: iarna deosebit de blândă și umedă favorizează creșterea noii recolte din 2024 în bazinul Mării Negre, spun analiștii.
 
De asemenea, analiştii de la Agritel se aşteaptă ca în a doua jumătate a anului de comercializare curent, exporturile franceze şi europene de grâu să rămână în continuare în urma volumelor necesare unei creşteri de preţ. Presiunea prețurilor în Europa provine din oferta constant ridicată din Rusia și Ucraina pe piețele internaționale.
 

Europenii exportă prea scump

Cumpărătorul de cereale de stat din Egipt (GASC) a lansat o licitație la sfârșitul anului, dar a anulat-o. Potrivit comercianților și analiștilor, prețurile de grâu ucrainene și rusești înregistrate au fost între 262 și 265 dolari pe tonă (FOB)  .
 
Observatorii pieței de la Agritel notează că aceste oferte de preț reflectă competitivitatea continuă și mai slabă a țărilor europene de origine. Ulterior, cele mai ieftine oferte de grâu francez erau încă între 4 și 7 USD/t FOB peste cele mai mici prețuri de ofertă din Marea Neagră.
 
Analiștii subliniază că costurile mari de transport maritim din Europa către Egipt limitează, de asemenea, competitivitatea. Cu toate acestea, un motiv important pentru exporturile slabe este probabil să fie cursul de schimb euro/dolar, care a atins cel mai ridicat nivel din iulie anul trecut, la 1,1140. Acest lucru face ca exporturile europene să fie semnificativ mai scumpe și, astfel, pune presiune asupra prețurilor de pe piața internă.
 

Rusia continuă să-și extindă cotele de piață

Potrivit Institutului Rus de Studii de Piață Agricolă (IKAR), ponderea Rusiei în comerțul global cu grâu ar putea crește la 25% în sezonul curent (iulie 2023 - iunie 2024) de la 22% în sezonul precedent.
 
Exporturile de cereale din Rusia sunt de așteptat să fi atins un maxim istoric de 36,7 milioane de tone în prima jumătate a sezonului (iulie-decembrie) (29,8 milioane de tone anul trecut), inclusiv 26,9 milioane de tone de grâu (23,8 milioane de tone în perioada precedentă). an), 4,4 milioane de tone de orz (3,3 milioane de tone anul anterior), 2,7 milioane de tone de porumb (1,2 milioane de tone anul precedent), estimează ICAR.

Sursa foto: Verum Agro Trading
 
 
loading ...