PREȚUL GRÂULUI CREȘTE UȘOR. Acordul cerealelor – sub semnul întrebării

18 apr 2023
Prețurile cerealelor au crescut pe bursele din Europa la începutul acestei săptămâni. Unul din motive este faptul că Rusia nu se arată dispusă să prelungească acordul de cereale. De asemenea, prețurile sunt susținute și de interdicția importurilor de cereale ucrainene în Polonia și Ungaria, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Cât costă grâul?

Pe piața europeană futures, prețurile principale la grâu au crescut cu 1,0 EUR, până la 251 EUR pe tonă, în tranzacționare continuă. Noua recoltă din 2023 se tranzacționează cu aproape 2 euro la 252 de euro.

Prețul grâului MATIF a crescut la începutul săptămânii cu 6 euro pe tonă, până la 256 de euro pentru contractele cu livrare în mai. Pentru recolta nouă, prețul a urcat cu 5,5 euro pe tonă, până la 256 de euro pentru contractele cu livrare în septembrie.

Kremlinul a declarat săptămâna trecută că perspectivele „nu sunt atât de bune” de a prelungi acordul cerealelor după 18 mai. Acest lucru a stârnit îngrijorări în rândul comercianților de cereale cu privire la viitorul acordului de cereale intermediat de ONU.

Știm că oficialii ONU fac eforturi, dar a doua jumătate a acordului încă nu este operațională și condițiile noastre nu sunt îndeplinite, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, agenției de presă ruse TASS.

Rusia exportă cantități record de cereale

În aprilie, este probabil ca Rusia să exporte aproximativ 4,2-4,5 milioane de tone de grâu, aproape de recordul din această lună, a prezis firma de analiză Sovecon pentru TASS. După cum au remarcat și analiștii, exporturile rusești de grâu se accelerează din cauza scăderii prețurilor cerealelor în Rusia și a stabilizării prețurilor de pe piața mondială.

Pe piața internă din Rusia, prețurile grâului au scăzut la nivelul din noiembrie 2019. Stocurile foarte mari și cererea slabă de grâu pe piața internă rusă au fost principalii factori care stau la baza scăderii puternice a prețurilor în timpul Sovecon.

Ucraina vrea să ridice interdicția de import din Polonia

Prețurile cerealelor sunt susținute și de interdicția de import impusă de Polonia și Ungaria importurilor de cereale din Ucraina. Comisia Europeană consideră inacceptabile deciziile Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale și produse alimentare ucrainene, se arată în declarația oficială a Comisiei Europene din 16 aprilie.

Ucraina speră să rezolve problema interzicerii aprovizionării cu alimente ucrainene către Polonia în săptămâna viitoare.
 
loading ...