PREȚUL GRÂULUI ESTE DIN NOU ÎN SCĂDERE ÎN EUROPA ȘI PE PIAȚA MONDIALĂ

06 apr 2023
Exporturile rusești ieftine de grâu joacă cu siguranță un rol major, la fel ca și cerealele la preț mic din Ucraina. În plus, există rapoarte din nordul SUA privind precipitații abundente în cele mai importante zone de creștere a grâului de primăvară, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Impactul pe care îl va avea pe piețe exodul a trei mari comercianți mondiali de cereale din Rusia este încă neclar. Ministerul Agriculturii din Rusia a declarat că decizia nu va afecta volumul exporturilor de cereale ale Rusiei.

În ceea ce privește importurile de cereale ieftine din Ucraina, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, dorește să susțină restricțiile asupra comerțului cu Ucraina. Contextul este că cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au ajuns în țările din Europa Centrală și au afectat masiv prețurile și vânzările fermierilor locali.

Săptămâna trecută, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că dorește ca UE să folosească toate instrumentele de care dispune pentru a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața UE.

Miercuri, 5 aprilie, însă, ministrul polonez al agriculturii Kowalczyk a demisionat, deoarece cererea de bază a fermierilor polonezi de a activa clauza de salvgardare pentru importurile de cereale fără taxe și cote din Ucraina nu este îndeplinită de Comisie.

Grâul din SUA, amenințat de ploi și zăpadă

În SUA, prețurile grâului scad pe măsură ce furtunile de zăpadă mătură câmpiile nordice și umplu solurile aride cu umiditate. O mare parte din Dakota de Sud a înregistrat precipitații de până la șase ori mai mari decât cele obișnuite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, câmpiile sudice, unde crește grâul de iarnă, sunt încă extrem de uscate, fără precipitații în majoritatea părților din Kansas și Oklahoma în ultima săptămână. Doar 28% din stocurile de grâu de iarnă din SUA au fost cotate bine săptămâna trecută, a declarat Departamentul Agriculturii al SUA. Este o scădere de la 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Semănarea porumbului întârzie

Potrivit multor analiști, ratingul slab pentru grâul de iarnă compensează creșterea puternică a suprafeței. De asemenea, doar cinci state au început să planteze porumb începând cu 2 aprilie, iar acele state sunt toate în sud. Până acum, doar 2% din suprafața de porumb așteptată pentru 2023 a fost cultivată.
 
loading ...