AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020
Afacerile cu legume necesită multe investiți, însă câștigurile obținute, merită toate eforturile. De asta s-au convins și antreprenorii moldoveni. În ultimii ani, mulți fermieri au înțeles că trebuie să se modernizeze și să crească legume după tehnologiile avansate. În acest mod, obțin produse de calitate și nu întâmpină dificultăți atunci când vine vorba de realizarea lor. În prezent, tendința producătorilor este să crească legume în seră. Acest sistem îi protejează de calamități și le oferă posibilitatea să iasă mai devreme cu produse în vânzare. Conform datelor oficiale, anual, în țara noastră sunt înregistrate 426 de hectare cu sere, unde se produc aproximativ 13 500 de tone de legume și verdețuri.

Una din companiile producătoare de legume din Moldova, care poate fi un exemplu pentru alți fermieri este “Grandepo SRL” din orășelul Cantemir. Se află la doar 600 de metri de râul Prut, un loc ideal pentru a dezvolta o afacere cu legume în seră, dar și în câmp deschis. Acccesul la sursa de apă l-a motivat pe producatorul agricol să pună pe roate o afacere cu legume. Și nu doar de apă a fost nevoie. Antreprenorul a implementat un sistem de irigare performant, dar și un solar modern, două componente indispensabile pentru acest tip de afacere.
 
Agricultura este o afacere profitabilă, dar necesită un volum mare de muncă și o atenție deosebită față de plante. Lucrările trebuie executate la timp, iar calitatea lor ar trebui să fie una bună pentru a putea obține rezultate la fel de bune”, a menționat producătorul.




Solarul este construit după un model italian și are o suprafață de 1060 de metri pătrați. Aici, fermierul cultivă roșii, despre care spune că sunt cei mai productivi hibrizi și rezistenți la diverse maladii. Anul trecut, a obținut 250 de tone de roșii, o performanță în activitatea sa. Această seră modernă îi permite producătorului să crească și răsadul pentru alti  hibrizi de legume pe care le cultivă.
 
În câmp deschis, pe suprafața de 40 de hectare, cultivăm ceapă, ardei, varză, morcov, vânătă, pepene galben și pepene roșu. Ceapă anul acesta am semănat pe o suprafață mai mare. Cu recomandările și produsele de top al companiei FMC sperăm să obținem rezultatul de 90 de tone la hectar. Varza este plantată pe o suprafață de un hectar. Pentru o dezvoltare a plantelor aplicăm biostimulatorul “SeaMaxx” de la FMC. Este ceea de ce avem nevoie pentru a obține o roadă sigură. Prezența în formulare a extractului natural din ierburi de mare (Ascophyllum Nodosum) și a micronutrienților compensează balanţa nutritivă a plantelor, în special în momentele de creştere intensă şi consum ridicat de hrană. Specialiștii FMC umrăresc împreună cu noi starea culturilor și ne recomandă cele mai bune soluții”, precizează legumicultorul.




Compania FMC a dezvoltat cele mai eficiente produse pentru protecția legumelor atât în câmp protejat, cât și în câmp deschis. Victor Pînzari, reprezentantul FMC în Republica Moldova susține că pentru companie, aceste parteneriate de durată cu fermierii sunt cei mai buni indicii că produsele FMC sunt un bun raport preț-calitate, iar rezultatele agricultorilor spun, de fapt, tot.
 
Avem un spectru larg de produse pentru toate culturile. La început de sezon am creat schema de protecție în teren protejat și am intervenit în bloc cu insecticidul “BENEVIA” plus adjuvantul “CODACIDE”. Pe parcursul vegetației monitorizăm și prevenim apariția dăunătorilor. “CORAGEN” este insecticidul cu un control ridicat asupra moliei la tomate și buha fructificațiilor. Adăugător recomandăm să se intervină cu fertilizantul foliar “SeaMaxx”, pe tot parcursul  vegetație”, a spus Victor Pînzari.




Anual, legumicultorii se confruntă cu foarte multe boli și dăunători care devin tot mai agresivi, cu multe substanțe active, produse fitosanitare care sunt retrase de pe piață, temperaturi extreme în timpul verii, iar soluții pentru a avea recolte sănătoase și de calitate, sunt din ce în ce mai puține.
 
La recomandarea reprezentantului FMC, aplicăm cu încredere produsele necesare în culturile leguminoase. Ne-au uimit datorită eficienței lor în combaterea mai multor dăunători ai culturilor de legume, dar în special: Musca verzei (Delia brassicae) și Musculița albă a verzei (Aleyrodes brassicae) cu care aveam mari probleme în culturile de varză. Pentru a avea recolte cantitative, dar mai ales de calitate, recomand cu încredere insecticidele ale companiei FMC”, a specificat agronomul șef, Ion Manole.




În context, producătorul a spus cu mândrie că nu a întâmpinat probleme la vânzarea legumelor. Acest lucru se explică foarte simplu:” Când ai produse de calitate, nu ai cum să nu ai cumpărători”. Legumicultorul colaborează cu câteva lanțuri de magazine de pe piața locală, astfel încât produsele ajung proaspete și în scurt timp pe masa consumatorilor.
 
Deși la prima vedere afacerile cu legume par ușor de gestionat, pot să vă asigur că necesită foarte multă răbdare, atenție, organizare, planuri bine puse la punct, informare permanentă și, nu în ultimul rând, voință și putere de muncă. Dacă ții cont de toate acestea, cu siguranță, vei avea o afacere profitabilă”, a specificat agronomul șef, Ion Manole.




Legumicultorul spune că are multe scopuri în viitor, iar unele planuri deja le realizează. Sfatul său pentru agricultorii care vor să obțină rezultate, este să pună accent pe investiții. Semințe de calitate și tratarea legumelor sunt două cerințe esențiale, fie că este vorba despre legumele crescute în câmp, solar sau în seră. Legumele au mare nevoie de substanțe nutritive, așa că trebuie să le fie asigurată hrană suficientă ca dezvoltarea plantelor și apoi recolta să nu aibă de suferit din cauza carențelor.

Pentru mai multe detalii despre produsele companiei FMC puteți suna la numărul de telefon: 062038888 și veți discuta direct cu reprezentanții firmei care vă stau la dispoziția dumneavoastră cu toate informațiile.
 
loading ...