CE PUNEM ÎN GROPILE PENTRU RĂSADUL DE ROȘII PENTRU O PLANTĂ SĂNĂTOASĂ

16 apr 2024
Randamentul roșiilor va crește semnificativ dacă puneți în gropile de plantare îngrășăminte naturale sau unele adausuri naturale precum sunt cojile de ceapă, compostul, mranița, cenușa sau aspirina. Vedeți în acest articol cum puteți ajuta cultura de tomate să rodească mai bine.
 
Coji de ceapă în gropile pentru răsad
Punând coaja de ceapă în fiecare groapă, puteți accelera creșterea răsadului de roșii și crește rezistența acestora la diverse boli. În plus, uleiurile esențiale conținute în cojile de ceapă resping unii dăunători.

Citiți și: CUM FACEM ÎNGRĂȘĂMÂNT DIN COJI DE CEAPĂ? Beneficii, mod de aplicare
 
În perioada de înflorire și apariția ovarelor se recomandă tratarea roșiilor cu o infuzie de coji de ceapă pentru a proteja roșiile de bolile fungice. Se toarnă 100 de grame de coajă de ceapă într-un litru de apă clocotită, se lasă timp de 20 de ore și se filtrează înainte de utilizare.
 
Mranița pentru răsadul de roșii
Mranița este cel mai fertil îngrășământ chimic ce se poate obține chiar și în gospodărie. Se face din gunoiul de grajd ca urmare a unui proces înaintat de fermentare. Are aspect pământos şi grăunţos şi reprezintă 25 % din masa iniţială a gunoiului de grajd. Amestecați mranița cu pământul pe care-l puneți la rădăcina răsadului. Mraniţa se poate aplica singură sau în amestec cu îngrăşăminte chimice (P, K) la cartof, tomate, varză, castraveţi, dovlecei, precum şi în gropile de plantare a pomilor fructiferi şi viţei-de-vie.
 
Cum se obține mranița pentru răsaduri, vedeți AICI
 
Compost pentru răsaduri
Adăugarea de compost în groapa de plantare este una dintre cele mai eficiente modalități de a adăuga substanțe nutritive roșiilor tale și de a le da un impuls natural de creștere. Compostul ajută, de asemenea, solul să rețină o umiditate mai bună pentru rădăcinile plantelor de tomate, prevenind în același timp comprimarea solului și permițând o mai bună oxigenare la nivelul rădăcinii.

Citiți și: CUM FACEM COMPOST ACASĂ? Compostarea la rece vs compostarea fierbinte

 Cenușa, utilizată la răsaduri
Cenușa obținută în urma arderii lemnelor poate fi utilizată cu succes ca îngrășământ natural pentru sol, întrucât conține o mulțime de substanțe hrănitoare care pot completa carențele de vitamine și minerale. Cenușa conține cantități mari de potasiu și fosfor, dar și micronutrienți precum mangan, fier, zinc și calciu.
 
Perioada optimă în care se poate folosi cenușa ca fertilizant este primăvara și toamna. Cenușa trebuie presărată în jurul plantelor, asigurând şi o protecţie bună împotriva dăunătorilor.

Citiți și: CUM UTILIZĂM CENUȘA CA ÎNGRĂȘĂMÂNT NATURAL. Soluția cu cenușă pentru răsad: rețeta
 
Cenușa se va aplica, încorpora, uscată în sol, pentru ca aceasta să aibă cel mai mare efect asupra plantei. Nu vom aplica cenușa când solul este foarte umed sau după ploaie, deoarece efectul va fi zero. În general, grădinarii aplică cenușa toamna, fiind încorporată cel mai bine prin săparea pământului.
 
Aspirina în gropile pentru răsad
Aspirina poate fi adăugată în gropile de plantare la roșii. Potrivit mai multor surse, aspirina ajută la întărirea sistemului imunitar al plantelor de tomate care devin suficient de puternice pentru a lupta împotriva dăunătorilor și a bolilor.
 
Se pun două tablete de aspirină în fiecare groapă în care se va planta răsadul. De asemenea, înainte de a planta, se pot pulveriza răsadurile cu soluție de aspirină, deoarece aceasta ajută și la germinarea semințelor.
 
 
loading ...