CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE AGRICOLE 2021: Analiza experților despre sectorul fructe și legume

30 dec 2021
Anul agricol 2021 a fost unul plin de evenimente. Experții de la EastFruit au efectuat o analiză detaliată a sectorului fructe și legume din Republica Moldova și au elaborat un top al celor mai importante zece evenimente din acest domeniu, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Anomaliile meteorologice care au afectat calitatea produselor și comerțul cu ele
 
Primăvara lui 2021 a fost neobișnuit de rece și ploioasă, ceea ce a afectat negativ începutul sezonului de vegetație pentru toate culturile. Vara fierbinte a generat întârzierea maturării fructelor și legumelor, iar vremea ploioasă și răcoroasă din toamna curentă a împiedicat recoltarea la timp a legumelor, fructelor și strugurilor. Și cel mai grav e că le-a afectat vădit calitatea.


 
În sectorul culturilor pomicole, amânarea perioadei de recoltare în masă și intrarea pe piață a noii recolte a fost în medie de două săptămâni (iar la strugurii de masă din soiurile târzii - până la trei săptămâni). În același timp, fermierii aveau dubii privind calitatea înaltă a strugurilor, merelor și altor fructe și legume, așa că, spre deosebire de anotimpurile precedente, au încercat să le vândă cât mai curând posibil.
 
Astfel, ponderea principală a prunelor de calitate la export din recolta 2021, a fost vândută până la jumătatea lunii noiembrie, cu aproximativ două săptămâni mai devreme decât de obicei. În Moldova, este al doilea caz din ultimii șapte ani când, practice, nu au existat reziduuri de prune proprii în frigiderele producătorilor și comercianților agricoli la sfârșitul lunii decembrie.
 
O situație similară s-a înregistrat și pentru strugurii de masă: volumul de toamnă al exporturilor în 2021 l-a depășit semnificativ pe cel obișnuit din ultimii ani. Până la sfârșitul toamnei, potrivit estimărilor experților, viticultorii din țară au vândut cel puțin 70-80% din toate produsele pentru livrare pe piețele externe.
 
În cele din urmă, cel mai elocvent exemplu de schimbare a strategiei de marketing în afacerea cu fructe din Moldova este situația de pe piața merelor proaspete. În lunile de toamnă ale anului 2021, Moldova a exportat cantități de mere mult mai mari comparativ cu ​​aceleași perioade din ultimii doi ani.
 
Așadar, pentru traderii de fructe de pe piața moldovenească, a fost o mare surpriză faptul că prețul merelor a scăzut în a doua jumătate a sezonului 2020/21 și că nu a existat aproape nicio cerere în Rusia. Conform estimărilor experților, cel puțin 40 mii tone de mere de înaltă calitate din recolta 2020 din depozitele de fructe, forțat, au fost transformate în concentrat.
 
Se pare că grădinarii moldoveni au tras concluzii din situație și au început să exporte activ mere din soiuri de toamnă deja în septembrie 2021, la scurt timp după ce au fost recoltate.



Volumuri record de mere și prune procesate
 
În anul 2021, conform estimărilor organizațiilor de profil, în Moldova au fost deja prelucrate cel puțin 320-330 mii tone de mere. În total, țara va procesa aproximativ 350 mii tone de mere din recolta lui 2021, calitate ce se apropie de un nou record.
 
În medie, în ultimii cinci ani, nu au fost livrate spre prelucrare mai mult de 300-340 de mii tone de mere industriale.
 
Volumele de prelucrare a prunelor au fost, de asemenea, foarte mari în acest an. Totuși, principalul motiv e legat de vremea rea, și anume cantitatea excesivă de precipitații în mai și în prima jumătate a verii, precum și toamna, în timpul recoltării. Acest lucru a afectat negativ posibilitățile de depozitare pe termen lung a prunelor, așa că fermierii au decis să nu riște.
 
Potrivit estimărilor experților, în țară au fost prelucrate cel puțin 30-40 mii tone de prune. În același timp, mii de tone din aceste fructe au fost trimise spre prelucrare (în distilate și băuturi spirtoase) și în România. La un moment dat, aceste provizii au eliberat stresul de pe piața internă și au permis grădinarilor să mențină nivelul prețurilor angro la prune la unul acceptabil pentru ei.
 
Noile tentative de diversificare a pieței la exporturile de mere
 
Din cele analizate, rezultă că cea mai importantă problemă este calitatea mărului cultivat în Moldova. În 2019, proiectul FAO-BERD a organizat cel mai mare forum B2B din Moldova cu cumpărători de mere din întreaga lume. Totuși, atunci furnizorii din Moldova nu erau pregătiți să îndeplinească cerințele de bază ale importatorilor de mere, deși au existat încercări de a face livrări de probă, precum și interesul importatorilor pentru potențialul de achiziție de fructe în țară.
 
Exportul de mere din Moldova în afara țărilor post-sovietice a însumat mai puțin de 1 000 tone. Este puțin probabil ca în acest sezon exportul să fie mai mare. Cu toate acestea, noile încercări de diversificare a exporturilor reprezintă un pas destul de important. Ne referim la  negocierile cooperativei FreshTime privind exportul de mere în Emiratele Arabe Unite. De asemenea, trebuie remarcate încercările de a intra pe piețele de mere din Egipt, India și alte țări.


 
Prețuri record pentru nuci
 
În sezonul 2020/21, prețurile globale ale nucilor au scăzut la cel mai mic nivel. Prin urmare, sezonul trecut, prețurile la nuci în Moldova, în ciuda unei recolte relativ mici, au fost șocant de scăzute. În special, chiar și în a doua jumătate a sezonului, cererea pentru acestea a rămas neimportantă, iar cumpărătorii reduceau constant nivelul prețurilor.
 
Astfel, în Moldova, în 2021 prețurile cu ridicata la miezul de nucă din noua recoltă au atins un maxim de cinci ani până la începutul lunii decembrie, crescând la 140 lei/kg. În același timp, în retailul moldovenesc la un moment dat prețurile la acesta s-au apropiat de recordul istoric - aproximativ 250 lei/kg.  
 
Ținând cont de creșterea prețurilor mondiale, echipa Moldovan EastFruit nu exclude ca, în urma rezultatelor acestui sezon de comercializare, volumul încasărilor din exportul de nuci moldovenești să depășească  recordurile anterioare și să ajungă la 100-120 milioane dolari.

Având în vedere prețurile record în acest sezon, nu este exclus că investitorii din Moldova să acorde din nou atenție culturii de nuc. În acest an, conform estimărilor experților, suprafața totală a livezilor de nuci din Moldova a ajuns la 17-20 mii de hectare.


 
Export neașteptat de caise proaspete
 
Într-un mod neașteptat, caisul a devenit unul dintre segmentele cele mai importante ale pieței fructelor cu sâmburi din Moldova. În 2021, țara a exportat aproximativ 5, 5 mii tone de caise în 16 țări europene.
 
Evident că au existat motive obiective pentru aceasta: în țările UE au fost din nou probleme cu înghețul, ceea ce a dus la pierderi serioase în cultura de cais. Probleme similare au apărut în Asia Centrală, în special în Tadjikistan și Uzbekistan, ultima fiind unul dintre cei mai mari cinci exportatori mondiali de caise din lume. Prin urmare, nu este de mirare că prețurile la caise au fost ridicate, iar cererea acestor fructe din Moldova a crescut brusc.
 
În consecință, exportul de caise proaspete din Moldova în 2021 a depășit de câteva ori cifrele corespunzătoare din ultimii trei-patru ani. Acest lucru este cu atât mai plăcut, cu cât multe întreprinderi horticole care cultivă fructe sâmburoase considerau producția de caise ca un „subprodus” adiacent al producției de vișine.
 
Calitatea proastă a cireșelor
 
Din păcate, pentru horticultorii care cultivă cireșe, principala problemă pentru al doilea an consecutiv este menținerea calității acestora. Iar calitatea cireșelor moldovenești în ultimii ani a fost afectată semnificativ de precipitațiile din ajunul și în timpul recoltării. Mai mult, acest lucru se întâmplă în anii cu abundență de ploi și în anotimpurile relativ secetoase.
 
Pe de altă parte, segmentul producției de cireșe este unul dintre puținele din structura sectorului fructelor cu sâmburi care a demonstrat o creștere stabilă a suprafețelor în ultimii cinci ani: de la 3,5 mii tone și 3,2 mii hectare în 2017 la 4,5 mii hectare, și, respectiv 4,2 mii hectare în 2021.
 
Reducerea subvențiilor pentru pomicultură
 
În 2021, subvențiile pentru livezi și vii a scăzut drastic în Moldova. Potrivit datelor preliminare de la Agenția pentru Investiții și Plăți în Agricultură (AIPA), în 2021, instituția a recepționat 468 cereri de la producători agricoli pentru subvenții post-investiții, pentru un total de 70,5 milioane lei (aproximativ 4 milioane dolari). Aceasta reprezintă 14% din suma totală a subvențiilor pentru dezvoltarea agriculturii și a zonelor rurale solicitate de entitățile economice private în acest an - 507 milioane lei (circa 29 milioane dolari).
 
AIPA a primit anul trecut 1 119 cereri de subvenționare a investițiilor în plantații perene în valoare de 212,5 milioane lei (circa 12,8 milioane dolari), și au fost autorizate puțin peste 1 000 cereri de plată în valoare de circa 181 milioane lei. Aceasta reprezintă aproximativ 15% din fondul de stat pentru subvenții agricole anul trecut.
 
Protecționismul în comerțul intern
 
În R. Moldova au fost adoptate modificări la legea comerțului intern, care obligă magazinele alimentare să aloce cel puțin 50% din rafturi pentru produsele fabricate în Moldova. De dragul introducerii acestei măsuri la nivel guvernamental, au fost adoptate chiar și reglementări separate, dar nu cele care ar fi trebuit să urmeze. Ca urmare, această prevedere a legii nu a început niciodată să funcționeze în practică.
 
Unii oficiali guvernamentali de rang înalt au declarat public că această idee este una „anacronică”. Politicienii din opoziție și multe organizații ale producătorilor agricoli recunosc această prevedere a legii ca nefiind perfectă, dar se opun ferm abrogarii ei. În același timp, producătorii de fructe și legume din Moldova sunt deja îngrijorați de planurile autorităților de a-i lipsi de preferințe în comerțul cu amănuntul local, pe care, de fapt, nici nu le au.
 
Preturi mici la cartofi
 
Prețurile scăzute la cartofi în Moldova în sezonul 2020/21 nu au generat diminuarea suprafețelor cu cartofi, așa cum se așteptau mulți. Apropo, atunci prețurile au fost mici din cauza lockdown-ului din UE și a lipsei de procesare a cartofilor pentru nevoile segmentului HoReCa. Prin urmare, cartofii importați au destabilizat prețurile și în țară.
 
De ce nu a scăzut suprafața cu cartofi în Moldova în 2021? Cultivatorii, în loc să vândă ieftini cartofi comercializabili, au decis să-i transforme în legume de sămânță. Așadar, rezultatul este total opus celui așteptat. Încă de la începutul sezonului 2021/22 în Moldova s-au stabilit cele mai mici prețuri la cartofi în comparație cu piețele altor țări și chiar pentru exportul de cartofi către Rusia, Belarus, Ucraina și Balcani.
 
Cu toate acestea, din mai multe motive, inclusiv economiile la pesticide și nivelul scăzut al tehnologiilor agricole, calitatea culturii de cartof în Moldova a fost destul de scăzută, ceea ce a limitat oportunitățile de export și a continuat să exercite presiune asupra prețurilor.
 
Creșterea subvențiilor pentru asigurările agricole
 
Legea privind asigurarea subvenționată a riscurilor agricole a suportat  modificări, fiind majorată ponderea subvenției în prima de asigurare de la 50% la 70%. Datorită acestui fapt, suma totală a primelor de asigurare încasate de companiile de asigurări din Moldova în anul 2021 a crescut semnificativ.


 
În plus, la sfârșitul anului 2021, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o nouă listă (extinsă) de riscuri și culturi, a căror asigurare poate fi subvenționată din fondul de stat pentru sprijinirea producătorilor agricoli și a mediului rural. Una dintre cele mai importante inovații este că lista include riscuri clar formulate asociate cu o scădere a calității (și prețului) culturilor de fructe. De exemplu, grădinarii au dreptul de a se asigura împotriva pierderii calității merelor bătute de grindină, motiv din care nu le pot vinde în stare proaspătă, ci le vor da la procesare.  
 
Sursa: https://east-fruit.com/
loading ...