CUM SE CULTIVĂ SFECLA ROȘIE? Tehnologia de cultură

24 apr 2023
În Moldova, sfecla roşie se cultivă în toate raioanele ţării, mai ales în luncile râurilor. Sfecla roşie este o cultură relativ rezistentă la temperaturi scăzute şi la îngheţuri. Cultivarea sfeclei roşii poate fi o afacere profitabilă care are următoarele avantaje:
  • sfecla roşie se întrebuinţează pe larg în alimentaţia oamenilor şi industria producerii conservelor;
  • sfecla roşie are un conţinut bogat în substanţe nutritive;
  • este o cultură ce permite obţinerea unor profituri mari;
  • cerere sporită pe piaţa locală şi pe cele străine.
Cultivarea sfeclei roşie nu necesită investiţii mari, dar este necesar de asigurat procesul tehnologic cu mijloacele circulante de calitate. În funcție de soi, perioada de vegetaţie, schema de plantare, agrotehnica aplicată şi alţi factori, de pe 1 ha de sfeclă roşie se poate obţine 30-40 t de sfeclă roşie.

Soiuri de sfeclă roşie

Sortimentul existent în cultură prezintă soiuri cu diferite perioade de maturitate. Pentru cultivarea sfeclei roşii în Republica Moldova pot fi recomandate soiurile: Bordo 237, Crasnîi Şar, Early wonder, Detroit dark red, Cylindria, Red pack, Red ace, Dietroit Nero.

Relaţii cu factorii de mediu

Temperatura optimă seminţele încolţesc la temperatura minimă de 4-5oC. Plantulele răsărite rezistă până la (-2) oC şi cele mature -(-3) oC. În perioada de vegetaţie temperatura optimă este de 20-25oC. Lumina – pentru plantarea sfeclei roşie sunt necesare terenuri deschise şi bine expuse la lumină. Umiditatea trebuie să satisfacă cerinţele plantelor de sfeclă roşie atât în sol, cât şi în aer. Solul şi nutriţia minerală – pentru cultura sfeclei roşie cele mai potrivite sunt solurile fertile şi bine afânate, cu reacţie neutră a solului. Sfecla roşie permite obţinerea producţiilor mari pe solurile aluvionare şi cu un conţinut bogat în humus şi substanţe minerale.

Culturi premărgătoare

În asolament de legume cele mai bune premărgătoare sunt varza timpurie, castraveţi, ceapa, tomatele, în asolamentul cerealelor: cerealele de toamnă, ierburi anuale, porumb pentru siloz. Nu se recomandă rădăcinoasele de masă şi culturile care necesită un consum mare de substanţe nutritive.



Pregătirea solului din toamnă prevede mărunţirea resturilor vegetale şi aratul de zăble la 28-30 cm. Toamna sectorul se nivelează şi se introduc îngrăşăminte. Primăvara, până la semănat, solul se menţine curat, se boroneşte şi se cultivă pentru înlăturarea buruienilor şi pentru pregătirea patului germinativ.

Semănatul sfeclei roşii

În cultura sfeclei roşie, un factor important pentru obţinerea recoltelor înalte şi stabile este norma de semănat şi termenii optimi de efectuare a acestor procedee agrotehnice. În funcţie de destinaţie şi timpul de utilizare a producţiei sfecla roşie poate fi semănată primăvara (1-10 aprilie) şi vara (1-20 iunie). Schema semănării sfeclei roşii este 70X35X35. Distanţa între plante în rânduri 4-5 cm, adâncimea 2-3 cm pentru soluri grele şi 4-5 cm pentru soluri uşoare cu densitatea de 500 mii plante/ha. Norma de însămânţare 5-6 kg/ha.

Irigarea şi introducerea îngrăşămintelor

Fiind crescute în lunile cu temperaturi ridicate sfecla roşie necesită apă multă pe tot parcursul perioadei de vegetaţie. Perioada de udări depinde de cantitatea de ploi şi temperatura aerului. Îngrăşămintele se administrează în perioada de vegetaţie: azotate (260 kg/ha), cele cu fosfor (245 kg/ha), precum şi cele cu potasiu (145 kg/ha).

Sistemul integrat de protecţie

Pentru nimicirea buruienilor dicotiledonate, graminee şi perene pe suprafaţa de cultivare se administrează erbicide. Principalele boli şi dăunări în cultura sfeclei roşii sunt: păduchele foliar, muşte şi molii minere, afidii, acarieni, ploşnişele, gândacul negru al sfeclei, cercosporioză, perenosporoză, făinare.

La combaterea bolilor şi dăunătorilor norma de consum a soluţiei de lucru va constitui 500 l la un hectar.

Recoltarea sfeclei roşie

În funcție de termenii de semănat şi destinaţie, sfecla roşie poate fi recoltată: (1) în starea coacerii tehnice (de legătură), de la semănăturile de primăvară, pentru consumarea în lunile iunie-iulie; (2) în starea coacerii de realizare (de consum), în lunile august-septembrie; (3) în coacere deplină, de la semănăturile de vară, pentru păstrarea îndelungată şi consumarea în timpul iernii.

Important:
  • Cultivarea sfeclei roşie se poate cultiva prin semănat şi pe terenuri bine prelucrate şi fertile.
  • Sfecla roşie este atacată de îngheţuri la temperatura de 2-3oC.
  • În timpul păstrării sfecla roşie este atacată de boli şi putrezesc.
  • Pentru comercializarea sfeclei roşie este nevoie de certificat eliberat de la Centrul Medicinii Preventive.
Bibliografie: Rolul mijloacelor de producţie şi cultivarea legumelor. Cultivarea sfeclei roşii. Cultura legumelor. P.Patron.
loading ...