ÎNGRIJIREA CĂPȘUNILOR DUPĂ RECOLTARE. Când se face cosirea tufelor?

04 jul 2023
Cosirea tufelor de căpșun

Cosirea tufelor se face imediat după ultima recoltare a fructelor. Frunzele se cosesc la circa 8-10 cm de la nivelul solului, având grijă să nu se distrugă mugurii centrali şi frunzele în formare, care vor asigura refacerea părţilor aeriene ale tufelor pentru continuarea vegetației până toamna târziu.

Cosirea în plantaţii multianuale se efectuează cu cositoarea, scopul fiind, pe de o parte, înlăturarea frunzelor bătrâne şi bolnave din plantaţie, iar pe de altă parte stimularea formării frunzelor noi, care vor putea asigura o bună diferenţiere a mugurilor de rod pentru recolta anului următor.



Citește și: SOIUL DE CĂPȘUNI ALBION

Resturile vegetale obţinute după cosire, împreună cu mulciul din paie sau frunze, vor fi scoase din plantaţie şi puse la compostat sau arse, pentru a distruge germenii bolilor sau dăunătorii.

Dupa eliberarea terenului de resturi vegetale se execută afânarea solului, fertilizarea cu azot și irigarea pentru a stimula refacerea părților aeriene ale plantelor.
 
Protecția plantațiilor de căpșun contra factorilor negativi ai mediului

Pentru plantaţiile de căpşun cele mai periculoase sunt înghețurile târzii de primăvară și timpurii de toamnă (brume), grindina, iernile fără zăpadă. Îngheţurile de primăvară sunt frecvente în condițiile Republicii Moldova, prevenirea lor permițând salvarea recoltei parţial sau în întregime.



Citește și: CUM SĂ CREȘTI CĂPȘUNI BIO?

Măsurile de prevenire a înghețurilor târzii de primăvară și timpurii de toamnă:
  • irigarea prin aspersiune care în această perioadă nu permite plantelor să se deshidrateze;
  • folosirea generatoarelor de căldură care, montate pe o remorcă, circulă pe perimetrul tunelului (serei, plantației), suflând aer cald;
  • folosirea materialului protector agril. La folosirea foliei transparente de tip agril temperatura în interiorul încăperii crește cu 1,8-2,0 oC. Aceasta poate fi utilizată și pe teren deschis, la începutul maturării fructelor, pe timp de noapte, la soiurile extratimpurii sau timpurii, asigurând în efect triplu: protejează fructele de îngheț, păstrează umiditatea în sol și grăbește maturarea fructelor cu 3-5 zile față de cele care nu au fost acoperite. Metoda se aplică cu succes și în republică la soiurile extratimpurii și timpurii: Alba, Clery, Honeoye;
  • folosirea plasei antigrindină.
Citește și: CREȘTEREA CĂPȘUNILOR ÎN SACI

În condiţiile Republicii Moldova, mulcirea este o operaţie obligatorie care permite protejarea plantaţiilor de îngheţuri în iernile fără zăpadă. Ca materiale de mulcire se folosesc: paiele, silozul, rumeguşul de lemn al speciilor foioase, coaja de pomi, frunzele. Nu se admite mulcirea cu material vegetal ierbos, care poate să se descompună şi să provoace putrezirea fructelor.

Bibliografie: CULTURA ARBUȘTILOR FRUCTIFERI ȘI CĂPȘUNULUI. Manual Didactic
loading ...