PROCESATORII CUMPĂRĂ MERELE CU UN PREȚ MAI MARE DECÂT ANUL TRECUT

10 aug 2023
Producătorii de concentrat de mere au început a achiziționa fructe din recolta 2023 de la producătorii locali. Volumele sunt încă mici, dar este ceva caracteristic pentru început de sezon. Ceea ce e oarecum surprinzător este prețul relativ mare pentru merele ce merg la procesare.
 
Soiurile de mere de vară se vând „la suc” în această perioadă cu prețul de 1,5 lei/kg. De regulă, prețul pentru mărul de vară, care conține un procent mai mic de solide și asigură un randament mai mic de concentrat, în Moldova nu depășește 1-1,2 lei/kg.
 
Experții prognozează creșterea prețului la mere

Economistul FAO Andriy Yarmak, în Ucraina, Moldova, Georgia, Uzbekistan și Tadjikistan susține că sunt premise reale pentru creșterea în continuare a prețurilor la mere pentru procesare în sezonul 2023/24 .
 
Unul din factori sunt prețurile ridicate la concentratul de mere pe multe piețe majore, precum și scăderea prevăzută a recoltei de mere în mai multe țări europene și asiatice, în special, Moldova. Un alt motiv important în susținerea prețurilor la merele industriale poate fi creșterea exporturilor de concentrat moldovenesc către piețele cu marjă mare, în special - în SUA.
 
În același timp, procesatorii nu garantează o creștere suplimentară a prețurilor de achiziție pentru merele soiurilor de toamnă.
 
Pe de o parte, după cum a scris EastFruit, în acest an comercianții moldoveni speră să intre pe piața europeană, precum și să restabilească exporturile de mere către piața rusă la nivelul obișnuit - aproximativ 200 de mii de tone.
 
Totodată, angajații Asociației Moldova Fruct consideră că transportul de mere pentru prelucrare se va menține la nivelul anului 2022 - circa 250 de mii de tone, dar nu va crește neapărat, chiar dacă se așteaptă recolte mai mari în 2023. Probabil, fermierii se așteaptă la prețuri de achiziție generoase la procesoare, iar ei, la rândul lor, nu se vor grăbi încă cu astfel de propuneri.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...