MERELE MOLDOVENEȘTI PENTRU EXPORT S-AU SCUMPIT, ÎN POFIDA EMBARGOULUI RUSESC

29 dec 2023
Prețurile la merele pentru export în Moldova au crescut. Se întâmplă în pofida temerile operatorilor de piață că din cauza embargoului rusesc și a suspendării livrărilor de fructe în containere pe Marea Roșie.
 
Potrivit EastFruit, pentru merele din principalele soiuri de export (Gala group, Granny Smith, Fuji etc.), prețurile de achiziție angro, în a doua jumătate a acestei luni, au crescut cu 10-13%. Pentru merele de cea mai înaltă calitate, prețul a crescut cel mai mult. Drept urmare, prețul mediu la mere, în luna decembrie a acestui an, pe piața moldovenească este cu 5-7% mai mare decât în ​​aceeași lună din 2022 și 2021.
 
Procesul de creștere treptată a prețului produselor de înaltă calitate se datorează începerii exportului de iarnă a merelor moldovenești pe piața din România. Până la sfârșitul lunii decembrie, probabil, va fi semnificativ mai mare decât aprovizionarea modestă de toamnă (sute de tone pe lună). Dar, cu toate acestea, este puțin probabil că va egala volumul livrărilor lunare în timpul iernii și primăverii în anii precedenți - până la 2 mii de tone.
 
În ultimii trei ani, în decembrie, Moldova a exportat de la 10 la 21 de mii de tone de mere. Se poate presupune că până la sfârșitul lunii decembrie a acestui an, exportul de mere moldovenești se va apropia de nivelul inferior al intervalului specificat.
loading ...