ȘAPTE SOIURI DE ROȘII, APRECIATE PENTRU ASPECT ȘI GUST BUN

19 jun 2023
Oferta pieței de soiuri de roșii este una foarte variată. Timpurii, târzii, roșii, roz, cu fructe mari sau mărunțele, tomatele atrag cumpărătorii după aspectul fizic, iar, ulterior, îi fac să revină dacă calitățile gustative au fost potrivit așteptărilor. Vedeți în acest material o listă de soiuri apreciate pentru gust bun și aspect atrăgător.
 

Siriana F1

Un hibrid apreciat aproape unanim în rândul cultivatorilor este Siriana F1, un hibrid timpuriu (110-115 zile), cu creștere nedeterminată. Acesta are fructele rotunde, de un roșu puternic, greutatea medie fiind de circa 140-180 grame. Un aspect important este că nu produce acele zone albe în interiorul roșiei.


 
Oferă o producție medie de 3 kilograme pe plantă, pe cinci etaje, conform specialiștilor de la Buzău. Este un bibrid relativ rezistent la majoritatea bolilor, se poate cultiva atât în camp, precum și în solarii.
 

Inimă de bou

Un alt soi apreciat de producători este și Inimă de bou, un soi crescut mai mult în gospodării, grădini și mai puțin în exploatații agricole intensive. Are o rezistență mare la boli și produce niște roșii mari, dulci, gustoase și zemoase.Citește și: LA COMRAT, CRESC PESTE 600 SOIURI DE ROȘII

Soiul Inimă de Bou îl puteți recunoaște foarte ușor, datorită aspectului de roșie aproape uriașă, care ajunge și la 600-700 de grame. Are puține semințe. Roșia are însă un dezavantaj - nu rezistă mai mult de câteva zile după ce a fost culeasă.
 

Soiul 1600 de Buzău

Soiul de roșii 1600 de Buzău are o greutate medie de 180-200 de grame. Este un soi semitardiv, cu vigoare mare, conform fișei sale tehnice, având, totodată, și o rezistență bună la atacul principalilor agenți patogeni.
În privința fructelor, acestea sunt mari, cărnoase și gustoase, având o greutate medie de 200 de grame.Citește și: DE CE CRAPĂ ROȘIILE
 
Are o capacitate de producție de 60-80 tone la ha, însă dacă se aplică o tehnologie modernă, potențialul poate ajunge până la 140 de tone la hectar.
 

Balkan F1

Un alt hibrid, de această dată bulgăresc, este și Balkan F1, ale cărui fructe sunt dulci, gustoase, rotunde și tari. Din punct de vedere al greutății, fructele sunt în medie la 100-130 de grame. Are o productivitate de circa 80 de tone la hectar.

În privința fructelor, acestea sunt mari, cărnoase și gustoase, având o greutate medie de 200 de grame.Citește și: SCHEMA DE TRATAMENT LA TOMATE
 
Are o capacitate de producție de 60-80 tone la ha, însă dacă se aplică o tehnologie modernă, potențialul poate ajunge până la 140 de tone la hectar.
 

Soiul Cristal F1

În topul soiurilor gustoase de roșii regăsim și hibridul timpuriu Cristal F1, care oferă rezultate foarte bune în spații protejate.Este apreciat de legumicultori pentru gustul său deosebit, fructele având circa 170 grame ca și greutate, precum și o rezistență bună la păstrare. Fructele se recoltează ușor de pe ciorchine, iar tulpina are o rezistență bună.
 

Pink Rock F1

Un soi de roșii extra-timpuriu care merită atenția producătorilor este hibridul extra-timpuriu Pink Rock F1, cu o creștere nedeterminată. Se dezvoltă foarte bine în spații protejate, precum și în câmp, având o rezistență mare la bolile specifice.
 
Greutatea medie a fructelor este de 200 de grame, acestea fiind puternice, fără risc de a crăpa.Citește și: DE CE SE DEFORMEAZĂ ROȘIILE

Iată și părerea unui fermier care a cultivat acest soi: Din câte am încercat până acum, Pink Rock F1 sunt cele mai gustoase, foarte cărnoase, tari și nu crapă. Sunt pe locul 2 în topul preferințelor românilor din punct de vedere al gustului, după cherry! Semințele sunt cam scumpe, dar merită fiecare leu. Eu am pus în câmp și sunt foarte rezistente la boli, spune producătorul.
 

Honey Moon F1

Honey Moon F1 un hibrid de roșii roz. Are o mărime apreciabilă a fructelor, acestea fiind gustoase. Se poate cultiva cu succes și primăvara, în solarii neîncălzite.Citește și: 15 SOIURI DE ROȘII

Fructul depășește ca și greutate valoarea de 240 de grame. Productivitatea este una bună, are rezistență la crăpare și nu există dificultăți la legare.
 
Sursa: Cultivă Profitabil
loading ...