PLANTE CARE PROTEJEAZĂ ROȘIILE DE DĂUNĂTORI. Ce (nu) plantăm lângă tomate

18 aug 2023
Polenul florilor de roșii atrage multe insecte dăunătoare. Dar există câteva flori și plante aromatice care protejează roșiile și le apără în mod natural de dăunători. Tomatele sunt plante care tolerează multe alte flori și legume lângă ele. Ba chiar folosesc parfumul unora dintre ele pentru a se proteja de omizi, de melci sau de fluturii dăunători. Află ce plante protejează roșiile și de ce merită să le cultivi chiar lângă straturile de tomate.
 
Busuiocul
Unul dintre prietenii roșiilor este busuiocul. Plantează câteva tufe de busuioc pe lângă răsadurile de roșii și acestea vor fi protejate de molii, de viespi și de omizile care rod frunzele de roșii. Parfumul de busuioc nu este deloc pe placul omizilor și al fluturilor dăunători.


 
Morcovii
Frunzele de morcovi sunt foarte aromate, dar aroma lor nu este îndrăgită de toate insectele. În special omizile sunt respinse de frunzele de morcovi. În plus, rădăcinile de morcovi pătrund adânc în sol, se dezvoltă puternic și îl fac mai afânat, astfel încât apa pătrunde mai bine și la morcovi, și la rădăcinile de roșii.
 
Echinaceea
Florile mari de echinaceea sunt recomandate în grădinile de legume, deoarece ele atrag în număr mare polenizatorii. Albinele și bondarii iubesc polenul de echinaceea și vor poleniza totodată și roșiile tale sau celelalte legume.

Echinaceea este una dintre cele mai utile flori pe care o poți cultiva pe lângă legumele din grădină. Este totodată o plantă tolerantă cu soarele și seceta, nu trebuie udată prea des și se va dezvolta singură de la un an la altul, înmulțindu-se prin semințe.
 
Crăițele
Aceste plante amărui conțin acizi și uleiuri volatile care alungă multe insecte dăunătoare precum omizile, dar și melcii. Plantează un rând de crăițe pe lângă roșii și melcii nu se vor mai atinge de răsadurile tale de tomate. Frunzele și florile de crăițe emană un parfum ușor amar și respingător mai ales pentru omizile și fluturii dăunători.
 
Călțunașii
Florile lor frumoase, roșii, portocalii sau galbene, sunt deosebit de parfumate și se pot consuma în salate. Florile de călțunași sunt comestibile și au o aromă fragedă, ușor picantă. În plus, florile de călțunași atrag afidele care pot roade lăstarii fragezi de tomate. Plantează călțunași și vei ține insectele rele departe de roșii. Aceste flori vor avea rolul de santinelă de sacrificiu, iar lăstarii de roșii vor fi ocrotiți.


 
Alyssum
Sunt plante de mici dimensiuni, cu floricele delicate albe sau roz. Sunt recomandate pe lângă rândurile cu roșii deoarece parfumul lor dulce atrage fluturii, afidele și alte insecte dăunătoare care astfel nu mai ajung la roșiile tale.
 
Și ele au rol de gardian pe lângă roșii. Iar dacă vezi insecte dăunătoare la florile de alyssum, le poți stropi cu soluții repelente pentru a le îndepărta. Mai bine stropești florile de alyssum, decât roșiile pe care le consumi!
 
Pătrunjelul și mărarul
Sunt două plante aromatice foarte utile în grădină și este bine să le cultivi pe lângă rândurile de roșii, de vinete sau de castraveți. Aceste plante atrag muștele sirfide (care seamănă puțin cu albinele datorită dungilor galbene de pe trup), iar aceste sirfide sunt benefice în grădină deoarece consumă afidele și larvele diverselor omizi sau viermi care pot ataca roșiile.
 
Ridichi
Plantează ridichi la baza plantelor de tomate. Ridichile cresc repede, le consumi imediat și poți răsădi alte semințe care vor crește, astfel încât vei avea ridichi proaspete toată vara. Totodată ridichile protejează roșiile de gândacii de frunze care pot roade mugurii fragezi cu flori și frunzele crude ale tomatelor.
 
5 plante care nu se cultivă lângă roșii
Există câteva plante și legume pe care nu este indicat să le cultivi lângă roșii sau lângă ardei. Sunt plante care atrag omizile și gândacii dăunători, care vor ataca și răsadurile tale de tomate. Porumbul cu mătasea lui dulce atrage mulți fluturi care depun ouă, din care se dezvoltă omizi dăunătoare.
 
De asemenea, varza și legumele înrudite cu ea, precum și vinetele sunt un adevărat magnet pentru omizi și viermi care vor ataca și roșiile. Este indicat ca astfel de legume să fie plantate la distanță de roșii, iar între ele să fie cultivate plante care protejează roșiile precum cele prezentate mai sus.
  • Porumbul
  • Varza
  • Broccoli
  • Conopida
  • Vinetele
Sursa: Libertatea pentru femei
loading ...