FRUNZE GALBENE, PĂTATE, USCATE? Recunoaștem bolile tomatelor după aspect

26 jun 2023
Observarea atentă a plantelor de roșii pe toată durata de dezvoltare a acestora ne oferă indicii cu privire la problemele ce apar în cultură. Luarea măsurilor cât mai rapid poate face diferența între o recoltă bogată și una compromisă.

Pătarea frunzelor și bășicarea fructelor la tomate – Bacterial Spot (Xanthomonas vesicatoria). Atacul apare sub forma unor pete de 1-2 mm, circulare sau de formă neregulată, hidrozate, de culoare verde-gălbuie până la verde închis, înconjurate de o zonă translucidă. Pe partea inferioară a frunzelor atacate, mai târziu, petele devin brune cu partea centrală de culoare neagră. Petele sunt răspândite mai ales de-a lungul nervurilor laterale și marginea frunzelor. Țesutul dintre pete se necrozează și se rupe. Frunzele infectate se deformează, se usucă și cad. Prevenire și tratament vedeți AICI.Pătarea brună a frunzelor de tomate (alternarioza). Early Blight (fungi Alternaria solani). Boala se manifestă pe tulpini, frunze și fructe, în toate fazele de vegetație. În faza de răsad, atacul se manifestă prin pete alungite pe tulpini, cu aspect neregulat, de culoare brun-închis, dar cu partea centrală mai deschisă. Atacul poate cuprinde partea bazală a tulpinii de jur împrejur, simptom denumit și putregaiul în formă de guler. Pe frunzele bazale, apar pete, la început izolate, circulare, brune, zonate concentric de unde și denumirea de pete „țintă”. Când numărul petelor se mărește, acestea confluează, țesuturile din dreptul petelor se necrozează, devin subțiri, se rup și provoacă perforații de forma colțuroasă.


 
Mana tomatelor Late Blight (Phytophthora infestans) este una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate, fiind cauzată de ciuperca Phytophthora infestans. Această ciupercă apare, în special, în anii cu precipitații abundente. Prevenire și tratament vedeți AICI.Pătarea cafenie a frunzelor de tomate Leaf Mold (Cladosporium fulvum) este întâlnită frecvent în culturile de tomate din sere și solarii și se manifestă rar în culturile din câmp.


 
Septorioza – Septoria Leaf Spot (fungi Septoria lycopersici) este o boală care se manifestă, în general, pe frunze, dar în condițtii prielnice (umiditate) sunt afectate tulpinile si pețiolul. În anumite situații sunt afectate și fructele.


 
Păianjeni acarieni Spider Mites (floridana) atacă organele aeriene ale plantelor afectând producția, în cazul neluării de măsuri. Provocă numeroase pete galbene sau albe, mici și granulate, pe frunzele roșiilor. Infestarea apare mai ales în condiții de căldură și uscăciune. Prevenire și tratament vedeți AICI


 
Pătarea frunzelor Target Spot (fung Corynespora) Este o boală frecvent întâlnită la culturile de tomate din spaţii protejate. Simptome: pe frunze apar pete zonate concentric, asemănătoare cu cele produse de Alternaria. Spre deosebire de acestea, petele de Corynespora sunt mai închise la culoare (brun închis-negricioase), neregulate ca formă, iar zonarea este mai puţin evidentă.


 
Virusul mozaicul tomatelor – Tomato Mosaic Virus (Tobamovirus) Frunzele se încreţesc şi se răsucesc, dar vor prezenta şi zone de culoare verde-gălbui. Alternarea cu zonele de verde închis, vor da frunzei un aspect de mozaic.


 
Virusul încrețirii galbene a frunzelor tomatelor Tomato Yellow Leaf Curl Virus (Begomovirus) – frunzele care se formează la scurt timp după infecție au forma de cupă, având marginile curbate în sus sau în jos, iar cele ce apar mai târziu după infecție sunt evident clorotice și cu marginile limbului curbate spre fața superioară. Plantele infectate în faza tânără își pierd vigurozitatea și nu produc fructe bune pentru comerț.Sursa: Populare.ro
loading ...