MANA TOMATELOR. Simptome, măsuri de prevenire și tratament

24 aug 2023
Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate, fiind cauzată de ciuperca Phytophthora infestans. Această ciupercă apare în special în anii cu precipitații abundente și temperaturi moderate.
 
Simptomele bolii
Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, flori și fructe) în toate fazele de dezvoltare. Pe frunze, apar mici zone umede, de culoare verde deschis cu tente de maroniu. Pețiolul frunzelor afectate se curbează în jos. În scurt timp, zone mari ale frunzei sunt afectate, devin maro foarte deschis pe centru, cu halouri decolorate (verde pal) pe margine și se necrozează. Pe partea inferioară a petelor se poate observa un puf albicios, care apare în condiții de umiditate.


 
Când condițiile sunt favorabile (temperatura optimă de 230 C și umiditate peste 90%), leziunile dezvoltate pe frunzulițe se extind rapid și pe restul organelor aeriene - pețiol, tulpină, ciorchine, fructe și în final toată planta devine necrotică și moare; planta arată ca și cum ar fi fost pârjolită.

Citește și: BOLILE ROȘIILOR
 
La fructe, simptomele vizibile sunt caracteristice manei tomatelor: fructele se maronesc și se încrețesc, la zonele necrotice putând fi observate uneori aceleași margini albicioase, difuze, reprezentate de sporangioforii și sporangii patogenului.
 
În general, fructele rămân ferme chiar dacă atacul a intervenit în faza timpurie de dezvoltare, însă de cele mai multe ori pe fructele afectate de mană se dezvoltă infecții secundare care provoacă înmuierea și putrezirea.


 
Condiții de apariție a manei la cultura de tomate
Atacurile de Phytophthora infestans la tomate pot fi deosebit de agresive dacă sunt întrunite condițiile optime pentru inițierea infecțiilor:
  • temperatura cuprinsă între 18o și 22o C
  • umiditate relativă a aerului foarte mare, de 80-100%
Dezvoltarea manei la roșii este strict legată de condițiile climatice. Astfel, pentru creștere, temperatura poate să varieze de la 3 și 260 C, iar sporulația este optimă între 16 și 220 C  iar umiditatea de peste 90%; la 18 0C este vârful producției de spori.

Citește și: PĂTAREA LA TOMATE
 
Condițiile de mediu oferite de solariile neîncălzite (nopți reci, umede și zile călduroase) sunt ideale pentru apariția și dezvoltarea bolii, doar 2 ore de apă pe frunze fiind de ajuns pentru inițierea infecției (sau peste 6 ore dacă temperaturile nu sunt optime).
 
Fără această apă, pe frunze nu se poate declanșa germinarea sporangiilor sau zoosporilor. Aerul uscat și temperaturile de peste 30oC inhibă până la stoparea completă dezvoltarea patogenului.
 


Citește și: DE CE SE OFILESC TOMATELE

Măsuri de prevenire a infecției cu  Phytophthora infestans
  • Dezinfecția solului
  • Rotația culturilor
  • Menținerea unei temperaturi constante de peste 20oC
  • Utilizarea mulcirii totale a suprafeței serei/solarului pentru diminuarea umidității relative a aerului;
  • Ruperea frunzelor bazale afectate de mana tomatelor, (frunzele din apropierea solului, până la primul etaj de fructe), deoarece infecția pornește din apropierea solului.
  • Irigarea culturilor prin sisteme de irigare prin picurare;
  • Aerisirea corespunzătoare în sere și solarii.
Măsuri de combatere (curative) a manei tomatelor
În cazuri grave, de apariție a bolii sau când sunt condiții deosebit de prielnice pentru apariția și evoluția manei se vor efectua tratamente foliare cu fungicide pe bază de: iprovalicarb, oxiclorura de cupru, folpet, metalaxil sau alte substanțe active.
 
Sursa: Marcoser
loading ...