TEHNOLOGIA DE CULTURĂ A CEPEI PRIN SEMĂNAT DIRECT ÎN CÂMP

25 oct 2024
Ceapa comună se cultivă în câmp pentru obţinerea bulbilor destinaţi consumului prin: semănat direct (ceaclama); prin arpagic; prin răsad (ceapa de apă).
 
Tehnologia culturii cepei prin semănat direct în câmp (ceapa ceaclama) se pretează pentru zonele cu climat umed sau cu posibilităţi de irigare, acolo unde există posibilitatea înfiinţării culturii mecanizat. Bune premergătoare pentru cultura cepei sunt prăşitoarele, care părăsesc terenul devreme şi îl lasă curat de buruieni. Este o specie la care este foarte bine să se respecte asolamentul și rotația culturii iar ceapa să nu revină pe aceiași solă sau pe o solă pe care au fost cultivate alte bulboase decât după 4-5 ani.
 
Nerespectarea asolamentului are drept consecință pe lângă apariția unor boli și a unor dăunători (în special nematozii) și crearea fenomenului de oboseală a solului prin consumul unor elemente nutritive specifice din straturile superficiale ale solului.

Citește și: CUM DEPOZITĂM CEAPA ÎN CONDIȚII DE CASĂ PENTRU A O PĂSTRA MULT TIMP?
 
Pregătirea terenului constă în desfiinţarea culturii anterioare, o nivelare de întreţinere, administrarea îngrăşămintelor chimice şi arătura la 25-28 cm adâncime, executate în toamnă. Dacă înființarea culturii se face toamna se va trece imediat la mărunțirea solului și pregătirea patului germinativ, orice întârziere duce la pierderea rezervelor de apă din sol. Rezultate bune s-au obţinut prin înfiinţarea culturii în intervalul 1-10 septembrie (Popandron N., şi colab., 2005).
 
Daca se seamănă primăvara devreme se va avea în vedere pregătirea unui pat germinativ foarte bun prin mărunţire imediat ce se poate intra pe teren. Pe suprafeţe mari se face erbicidarea pentru combaterea buruienilor aplicând erbicide în funcâie de grupele de buruieni care se semnalează pe teren.
 
Ceapa se seamănă imediat când umiditatea solului permite efectuarea acestei lucrări, la sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie. Dacă terenul este prea afânat, se recomandă tăvălugirea, înainte sau după semănat, cu un tăvălug inelar. Pentru a grăbi răsărirea seminţele de ceapă pot fi tratate cu sare potasică 1-2% + borax 0,05% (Bălaşa M., 1973).
 
Pe terenurile modelate se seamănă 4 rânduri pe coronamentul de 94 cm, fie echidistant (25 cm) fie în două benzi cu distanţa de 20 cm între rândurile benzilor şi cm între benzi, folosind semănători clasice (SUP 21).

Citește și: DE CE PUTREZEȘTE CEAPA ÎN PĂMÂNT. Cum evităm problema
 
Cu semănători de precizie  seminţele se distribuie la distanţa de 22 mm cu abateri de +/- 2 mm (cc.45 de seminţe /metru liniar), realizând o densitate a culturii de aproximativ 1.000.000 de seminţe (Popandron N., şi colab.2005). La semănatul cu SUP 21 norma de semănat este de 6 kg/ha, iar la semănatul de precizie se utilizează o cantitate de seminţe de 3,5-4 kg/ha.


 

Lucrări de îngrijire

Combaterea buruienilor prin praşile (mecanice şi manuale) sau plivit pe suprafeţe mici şi prin erbicidări pre sau postemergente cu atenţie maximă mai ales în primele 2 luni de la înfiinţarea culturii. Rărit la 4-5 cm între plante pe rând, pentru asigurarea unei densităţi de 500-600.000 plante/ha, în cazul semănatului cu semănători clasice. Lucrarea se efectuează când plantele au 3-4 frunze adevărate bine formate.
 
Irigarea culturii în perioadele secetoase cu 6-8 udări pe rigole sau prin picurare cu norme de udare de 250-350 m3 apă/ha la udarea pe rigole, iar la udarea prin picurare se reduce consumul de apă. Dacă terenul nu permite irigarea prin brazde sau nu există sistem de irigare prin picurare și se fac udări prin aspersiune se vor efectua tratamente cu produse sistemice (la acoperire) pentru combaterea manei. Cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare se opresc udările pentru a grăbi maturarea bulbului.
 
Fertilizări faziale se pot executa la 10-12 zile după rărit şi în perioada creşterii bulbilor, folosind 50 kg azotat de amoniu, 80 kg superfosfat şi 60 kg sulfat de potasiu la hectar, sau se folosesc îngrășăminte de tip Universol.

Citește și: USTUROIUL ELEFANT: ÎNTRE CEAPĂ, USTUROI ȘI PRAZ. Cum se cultivă
 
Pentru prevenirea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor se fac tratamente la avertizare și se va respecta foarte strict asolamentul și rotația culturii. Cea mai periculoasă boală a acestei specii este Peronospora destructor (mana cepei). Atacul poate fi prevenit şi combătut prin tratamente cu Dithane M-45 – 0,15 %, Aliette Cu – 6 l/ha, Ridomil Gold MZ 0,25% sau alte produse recomandate în Codexul Produselor Fitosanitare. Dacă se utilizează produse de contact tratamentele trebuie să fie repetate după fiecare ploaie.
 
Recoltarea se efectuează la sfârşitul lunii august sau septembrie, în cazul în care se folosesc soiuri, sau în luna iulie, atunci când se folosesc hibrizi. Producţia este de 20-25 t/ha dar poate ajunge şi la 45-50 t/ha în cazul folosirii hibrizilor și a semănatului cu semănători de precizie și prezintă o buna capacitate de păstrare în depozit.
 
Bibliografie: LEGUMICULTURĂ SPECIALĂ. Conf. univ. dr. Lagunovschi-Luchian Viorica
loading ...