ZMEURA CONGELATĂ – CRITERII DE CALITATE, CERINȚE NECESARE PENTRU EXPORT

17 jul 2023
Zmeura congelată este principala sursă de venituri pentru afacerile cu fructe și legume în țări precum Ucraina, Polonia și Serbia. În multe țări din regiune, până în 2022 inclusiv, s-a înregistrat un adevărat „bum” în extinderea plantațiilor de zmeură, tocmai pentru că vânzările de zmeură congelată erau în creștere.
 
În același timp, în țările care au început recent să extindă activ plantațiile de zmeură, încă nu există o înțelegere clară a categoriilor de calitate a zmeurii congelate. Prin urmare, experții EastFruit au decis să umple acest gol cu ​​ajutorul expertului practicant Iulia Timoșenko de la compania de congelare a fructelor și pomușoarelor Tiferet din Moldova. Vedeți mai jos o descriere a standardelor internaționale de calitate a zmeurii, importante, în mod special, pentru vânzările la export.

Ce conține actul ce însoțește lotul de zmeură congelată?
  • % din zmeura întreagă din lot
  • puritatea zmeurii (defecte, impurități)
  • culoare (este important ca aceasta să fie uniformă)
  • dimensiune (lotul trebuie să aibă o mărime uniformă a boabelor)
  • fără mucegai
  • fotografii reprezentative ale produsului
  • descrierea pachetului
  • BRIX
  • testele de laborator solicitate de client
 
Care sunt categoriile de calitate 95/5, 90/10 și 70/30?
Deoarece zmeura este inevitabil deformată în timpul transportului, prin urmare, chiar și în zmeura întreagă, există întotdeauna unele pomușoare sparte într-o anumită cantitate. În consecință, numerele 95/5 etc. ar trebui înțelese ca 95% boabe întregi și 5% resturi. Apropo, când vine vorba de zmeură „extra” sau „clasa A”, atunci, de regulă, se înțelege 95/5.

Deoarece resturile de zmeură cad la fundul ambalajului din cauza dimensiunilor mai mici, de obicei, nu sunt vizibile într-o cutie deschisă. Companiile cu experiență al căror lot este trimis cu parametri 95/5 recomandă specificarea 90/10, deoarece zmeura se poate sfărâma suplimentar pe parcurs. Dacă la sosire nu îndeplinește parametrii de specificație, atunci clientul va avea tot dreptul să returneze acest lot sau să reducă prețul. În general, una dintre regulile cheie ale marketingului este să încerci întotdeauna să depășești așteptările clienților.Desigur, atunci când oamenii vorbesc despre „zmeura de calitate 95/5”, se presupune că va fi curată, fără impurități inutile, are o dimensiune și o culoare uniformă. Cerințe similare se aplică și pentru zmeura 90/10.

Dar zmeura de calitate 70/30 poate fi deja cu impurități și nu corespunde întotdeauna altor parametri de înaltă calitate.Calitatea zmeurii congelate „Gris”
„Gris” este considerat de mulți a fi zmeura congelată de cea mai slabă calitate. De fapt, aceasta este o părere complet eronată. „Gris” de zmeură poate corespunde parametrilor „clasei A” sau „extra” în toți ceilalți indicatori, este doar o „fărâmă” sau, după cum spun procesatorii - „pixel” de zmeură congelată. Adesea, atunci când un client are nevoie de această categorie particulară, dar nu este disponibilă, atunci congelatoarele transformă pomușoare întregi în „gris”.


 
Calitatea zmeurii congelate „Crumble”
Calitatea „Crumble” poate fi descrisă drept „Gris cu impurități”. Pot exista boabe întregi cu defecte, fragmente de frunze și tulpini și chiar un procent mai mare de mucegai decât în ​​ansamblu.
„Crumble” este vândut, în mod normal, pentru prelucrare în piure de zmeură sau pentru producția de băuturi alcoolice. Astfel de cumpărători au, de obicei, echipamente speciale pentru curățarea zmeurei de impurități. Principalul avantaj al zmeurii „Crumble” este prețul scăzut.
 


Soiurile de zmeură sunt, de asemenea, importante pentru unii clienți. Soiul este adesea un indicator indirect al mărimii boabelor, cu toate acestea, în primul rând, indică potențiali parametri de aromă și, desigur, culoare. Nu orice varietate de zmeură arată bine congelată.
 
Zmeura mare sau mică - care este mai solicitată?
Răspunsul la această întrebare nu este atât de evident pe cât ar părea. Zmeura achiziționată este foarte des reambalată și revândută. Mai ales când vine vorba de zmeura din Ucraina, Moldova sau țările din Asia Centrală. Prin urmare, dacă boabele sunt mari, atunci un procent mai mare de astfel de fructe de pădure se va sfărâma în timpul reambalării și se va transforma în „Gris”.
 
De aceea, destul de des, cumpărătorii preferă fructele de pădure mici sau mijlocii. Totuși, totul depinde de cumpărător - există cerere atât pentru mici, cât și pentru mari.
 
Gustul, mirosul și BRIX afectează prețurile zmeurii congelate?
Totul depinde de cine este cumpărătorul. Pentru diferiți cumpărători, diferiți indicatori sunt importanți. Indicatorul BRIX este important pentru cei care cumpără zmeură congelată pentru sublimare. Gustul și mirosul sunt importante pentru retail și HoReCa, precum și pentru patiserii, care, apropo, au nevoie de boabe mari.
loading ...