SCHEMA DE PROTECȚIE LA GRÂU. Momente cheie de efectuare a tratamentelor

12 jun 2023
Mircea Burduja este fermier din satul Mărculești, care crește culturi de câmp de 28 de ani. Alege să lucreze suprafețe mai mici, dar după tehnologii avansate, cu preparate moderne, eficiente, astfel reușește să obțină rezultate foarte bune. Anul acesta, lucrează 180 de hectare de pământ, 50% dintre care sunt semănate cu grâu de toamnă. Cultura s-a dezvoltat foarte bine, așteptările fiind mari.

Mircea Burduja, fermieri, G.Ț. „Burduja Mircea”:

Anul acesta, am pus accent pe soiul Krasnodar, ca premergător am avut rapița. Toate preparatele fitosanitare le-am ales de la ADAMA, care este mereu alături de noi. Suntem mulțumiți de rezultatul pe care îl avem în câmp. Recomandăm și altor fermieri preparatele ADAMA.

La rapița de anul trecut, de asemenea am utilizat preparatele ADAMA. Am avut roade foarte bune. Datorită preparatelor aplicate și a precipitațiilor din primăvară, sperăm să avem roadă bună.

Soiul de grâu „Bezostaia” 100, ales de fermier, este unul semitardiv, de talie medie, roditor și cu proprietăți foarte bune de panificație – de la 14% în sus proteina și 30% gluten. De asemenea, este un soi cu rezistență bună la boli: rugina brună, rugina galbenă ș.a.

Sergiu Leonte, manager vânzări SRL „WE Trade”, reprezentanții selecției „Krasnodar” în Republica Moldova:

Întrucât premergătorul a fost rapița, toamna am aplicat în câmp erbicidul TRINITY. A lucrat foarte bine, de alte lucrări de erbicidare nu a mai fost nevoie. Ulterior, am respectat în tocmai procesele tehnologice T1, T2, T3, am aplicat, insecticide, fungicide, stimulatori de creștere toate de la ADAMA. De la apariția pe piață, WE Trade este distribuitorul oficial ADAMA pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Din cauza precipitațiilor abundente în primăvara acestui an, tratamentele în acea perioadă au fost mai complicat de realizat. Astfel, erbicidarea din toamnă a fost o decizie corectă.

Citește și: SCHEMA DE PROTECȚIE A RAPIȚEI DE TOAMNĂ CU PRODUSELE ADAMA

Sergiu Panuța, Director comercial și tehnic ADAMA, Republica Moldova:

Împreună cu Mircea Burduja am testat câteva produse noi pe piața din țara noastră, inclusiv și o altă abordare a combaterii buruienilor.

TRINITY este un produs cu trei substanțe active: Difufenican, Pendimetalin și Clorotoluron, care reușește să țină sub control o gamă largă de buruieni, inclusiv cele mai răspândite la cerealele de toamnă.

Cu acest produs am reușit să combatem buruienile din toamnă. Un factor important: evităm concurența pentru elementele nutritive și umiditatea din sol, ceea ce permite un start mai bun pentru cultura grâului. De asemenea, a fost evitat stresul la aplicarea erbicidelor în primăvară. Astfel, avem o dezvoltare mult mai bună decât pe parcela unde au fost aplicate erbicide în primăvară. Rezultatul final o să-l vedem la recoltare.

Schema de tratament la grâu:
  • T1 - preparatele: Custodia, Lamdex
  • T2 - preparatele: Leander, Phoenix, Mavrik
  • T3 - preparatele: Custodia, Kestrel
Sergiu Panuța, Director comercial și tehnic ADAMA, Republica Moldova:

Compania ADAMA se dezvoltă și își îmbogățește portofoliul cu produse noi, inclusiv pentru cultura grâului de toamnă. Începând cu anul viitor, vom avea 3 produse noi foarte eficiente. Produse cu substanțe active utilizate în combaterea complexului de boli foliare: azoxistrobin și difenoconazol, inclusiv protioconazol. Denumirile comerciale: Suratel, Maganic și Maxentius. Avantajul lor: pot oferi o eficiență cu 10% mai mare, datorită unei formulări noi: Asorbital.

Important! Începând cu anul acesta, ADAMA are în portofoliu un produs nou cu conținut de alge brune. Prin ce se remarcă: aplicat până la și după înflorire, sporește numărul și mărimea boabelor de grâu și asigură evitarea stresului termic și chimic pentru planta de cultură.

Pentru a afla mai multe detalii despre fiecare etapă de tratament a schemei de protecție și produse utilizate vizionați materialul VIDEO.
loading ...