LA CAHUL, A FOST CREAT UN NOU CLUSTER TURISTIC - „VIA CAHUL”

29 apr 2022
49 de întreprinderi, organizații și autorități publice locale au aprobat și semnat memorandumul de constituire a clusterului. De asemenea au fost alese organele de conducere și organizația care va gestiona clusterul.  

Perspectivele dezvoltării turismului sunt foarte frumoase deoarece suntem atâția oameni cărora ne bate inima pentru regiunea Cahul, care au muncit pentru dezvoltarea turismului pe parcursul anilor, în raionul Cahul. Oameni care au descoperit în fiecare localitate, în fiecare casă țărănească, la fiecare gospodină, ce are mai scump, mai valoros de a prezenta oaspeților localităților noastre, oaspeților regiunii noastre. Astăzi, cu instituirea clusterului turistic VIA Cahul, se începe o nouă perioadă pentru turism în regiune. Sunt sigură că unindu-ne eforturile toți, cei de aici din Cahul, partenerii noștri din România, din Chișinău, vom face din regiunea Cahul o perlă a turismului național și internațional, a declarat Silvia Știrbeț, primar de Văleni, raionul Cahul. 

Din clusterul turistic VIA Cahul fac parte prestatorii de servicii turistice din regiunea Cahul, organizații nonguvernamentale care promovează turismul și cultura în regiune, dar și organizații din țară și de peste hotare cum ar fi Universitatea Dunărea de Jos din Galați și asociația Clustero, un conglomerat de clustere din România.  

E important că oamenii să discute. Sper că colaborarea dintre membri o să sporească anume partea de discuții și de schimb de idei. Noi mereu am observat că sunt idei bune care fie nu sunt preluate sau erau idei paralele care erau dezvoltare de oameni din diferite locuri, a menționat Dmitrii Moruz, membru al clusterului. 

În cadrul ședinței de constituire, au fost stabilite și planurile de viitor pentru activitatea clusterului, inclusiv afilierea la clustere de profil internaționale, dar și atragerea de granturi pentru dezvoltarea pensiunilor și traseelor turistice locale. 

Pe moldoveni să-i strângi e mai dificil, iar Uniunea Europeana vrea asociație, vrea să ne vadă uniți, serioși, să nu tragem fiecare la dansul, dar să avem un țel comun. Pe viitor, clusterul înseamnă și alte granturi, e o oportunitate foarte bună și suntem norocoși că facem parte din regiunea de Sud, Cahul, a declarat Dumitru Zaporojan, meșter popular, membru al clusterului nou format. 

Crearea clusterului  turistic VIA Cahul este o acțiune din cadrul proiectului EU4Cahul, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Acțiunea prevede ca în raioanele Cahul și Ungheni să fie formate 4 clustere care ar consolida eforturile de dezvoltare a unor segmente specifice a economiei. La Cahul, a fost creat și clusterul crescătorilor de ovine „Baciul sudului”.   

Suntem siguri că o dată creat, toate inițiativele noastre vor aduce noi locuri de muncă, vor impulsiona dezvoltarea afacerilor, vor aduce mulți turiști și va face ca această zonă frumoasă să fie cunoscută nu doar în Moldova, dar și peste hotarele ei, a spus Simion Berzoi, expert în dezvoltare economică, reprezentant al programului. 

Pe parcursul anul 2022, programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, va susține dezvoltarea clusterelor din regiunea Cahul și Ungheni, prin oferirea uni suport financiar nerambursabil în valoare de circa 100 mii euro per cluster. 

Sursa: ZIUADEAZI.md
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

DESTINAȚII TURISTICE ÎN ZONA CODRILOR MOLDOVEI. O rețea de trasee pentru drumeții a fost lansată recent

12 mai 2022

TURISMUL RURAL DIN ȚARA NOASTRĂ, PREGĂTIT DE UN NOU SEZON

25 apr 2022

START TURISMULUI VITIVINICOL DIN ACEST SEZON. Descoperiți 3 crame mici, situate în locuri pitorești și cu povești frumoase în spate

13 apr 2022

O BAZĂ DE ODIHNĂ DIN ȚARĂ, FĂCUTĂ SCRUM ÎN URMA UNUI INCENDIU DE VEGETAȚIE

06 apr 2022

REZERVAȚIA „PRUTUL DE JOS”. Locul care merită să îl vizitați

03 feb 2022
Știri recomandate

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022

HIBRIZII DE CEREALE DAU MAI PUȚINĂ MIERE. Apicultor: „Rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere”

17 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

DE CE S-A SCUMPIT ULEIUL? Explicațiile celui mai mare producător din țară, Trans-Oil

16 mai 2022

LA CAHUL, A FOST CREAT UN NOU CLUSTER TURISTIC - „VIA CAHUL”

LA CAHUL, A FOST CREAT UN NOU CLUSTER TURISTIC - „VIA CAHUL”

LA CAHUL, A FOST CREAT UN NOU CLUSTER TURISTIC - „VIA CAHUL”

loading ...