CHINEZII AU VENIT ÎN R. MOLDOVA SĂ ÎNVEȚE A FACE VIN

16 mai 2023
Au venit tocmai din China pentru a învăța în Moldova cum se face vinul. Șase tineri din China învață viticultură și vinificație la Universitatea Tehnică din Moldova. Tinerii fac practica pe podgoriile vinăriilor din țară și spun că au parte de o experiență frumoasă. Unii au văzut abia aici cum arată vița-de-vie. După absolvire, ei planifică să deschidă magazine cu vinuri moldovenești în China sau să producă vin la ei acasă.

Când eram în China, am auzit că vinificația din Republica Moldova este forte populară. Eu am gustat vinurile moldovenești încă fiind acasă. Sunt foarte gustoase, aroma este foarte bună, bogată. Și știu că în Republica Moldova sunt soiuri foarte bune de struguri, de aceea am ales să vin aici, povestește Sun Ranran, masterandă la UTM.

Studenții chinezi învață în limbile rusă și română. Lecțiile practice le fac pe plantațiile vinăriilor.

Când eram în Bole, oraș din regiunea Xinjiang, China, nu am văzut niciodată vița-de-vie și eram tare mirată. La universitate am învățat ceea ce se numește tulpină, brațe, lăstari. Foarte interesant. Am gustat frunzele de vie, se simte acidul din vie, e acru, mai spune tânăra.

Tinerii spun că au ales să vină în Republica Moldova pentru că aici industria vinului este dezvoltată. Spun că își doresc să ducă aceste tehnologii și în China, unde industria vinului este în creștere.

În Republica Moldova, sunt cele mai mari companii vinicole din lume. Eu vreau să învăț cum se face vinul și, poate, când mă voi întoarce în China, o să pot să fac vin și singură. Tehnologiile de producere a vinului în Moldova sunt mai bune decât la noi, povestește Zhang Ruonan, masterandă la UTM.

Zhang Yanhao este deja de 6 ani în Republica Moldova. Și-a făcut studiile de licență la Universitatea Agrară de Stat, acum face masteratul.

Învăț viticultură și agricultură. Aici e mai bine decât în China. E mai sănătos, în China sunt mulți oameni. Aici viața este mai ieftină și inima moldovenilor – mai bună. Limba română este mai ușoară decât limba rusă. Vreau să deschid un magazin cu vinuri moldovenești în China, spune  Zhang Yanhao, masterand UTM.

Studenții au ore și la enoteca universității, unde sunt expuse vinuri autohtone și de import.

Chinezilor le place vinul cu mai mult zahăr, dar moldovenilor le place vinul sec. în China, o sticlă cu vin costă de trei ori mai mult decât în Moldova, mai spune tânărul.

Primii studenți din China au venit la Universitatea Agrară încă în 2016. Relațiile comerciale moldo-chineze au luat avânt după embargoul rusesc din 2006. Ulterior, au fost semnate diverse tratate interguvernamentale de schimb de experiență, de schimb de studenți. Din partea chineză a fost atracție către studiile în domeniul viti-vinicol. Sunt foarte muncitori, foarte responsabili și cu stimă față de cei cu care intră în contact, susține  Gheorghe Nicolaescu, conf. univ., departamentul Horticultură și silvicultură, UTM.

Dacă aș avea posibilitatea să rămân în Moldova, desigur că ar fi o alegere bună. Din punctul meu de vedere, Chișinăul este un oraș bun și mâncarea este gustoasă. Mi-a plăcut mult mămăliga și baba neagră, povestește Sun Ranran, masterandă la UTM.

În perioada 2016-2023, la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, actual: UTM, și-au făcut studiile 16 studenți din China.
 

Sursa: Europa Liberă

 
loading ...