GHEORGHE GABERI: Cu soiurile apirene am putea crește exporturile și dubla prețul la struguri

25 oct 2023
Sectorul strugurilor de masă este unul cu bune perspective de dezvoltare. Producătorii moldoveni au toate instrumentele necesare pentru a produce cei mai gustoși struguri, apreciați în lumea mare. Dar, pentru ca munca lor să fie și una profitabilă trebuie să se axeze pe tehnologii moderne de producere, soiuri apirene și soiuri cu coacere timpurie, susține Gheorghe Gaberi, președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de struguri de masă.
 

Destinații noi de export pentru strugurii de masă

În linii generale, pentru sectorul de struguri de masă, 2023 este un an mai bun decât precedentul. Starea în plantații este bună, chiar dacă plantațiile viticole au fost afectate de secetă. Am mai avut și ploi la Ștefan Vodă, la Comrat.
 
Avem o creștere a cantităților de struguri exportați. Iar acesta este rezultatul procesului de modernizare. Suntem aproape de cifra de 500 de hectare de struguri, plantați în sistemul Pergola. Un sistem modern, care permite obținerea unei roade mai mari, dar, în primul rând, mai calitativă și de a păstra strugurii pe butuc până când aceștia ating parametrii necesari de calitate. Datorită acestui fapt, cresc volumele recoltelor și avem un produs de calitate înaltă, spune specialistul.
 
Până la această etapă, au fost deja exportați struguri moldovenești în 24 de țări. O mare cantitate ajunge în Federația Rusă încă, dar geografia de exporturi continuă să se extindă, mai spune Gheorghe Gaberi.
 
Până acum, a fost o problemă la capitolul containere și nu s-a exportat în Țările Arabe. Dar, se pare că s-a soluționat, avem contractate volume mari pentru Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak.
 
Anul trecut, în Irak au fost exportate în jur de 1700 de tone de struguri prin intermediari din Turcia. Săptămâna viitoare, suntem în așteptarea unei delegații mari de importatori angrosiști din Irak. Ei vor să vină, să vadă și să ia volume mult mai mari, inclusiv fructe, a declarat Gheorghe Gaberi, pentru AGROMEDIA.


 

În 2023, viticultorii vor depozita mai mulți struguri de masă

Anul trecut producătorii au pus la frigidere cantități mici de struguri și în decembrie, când cererea și prețul erau destul de ofertante, nu mai era producție. Dar, lecția a fost învățată și anul acesta vor fi depozitate cantități duble.
 
De regulă, exportul anual, se divizează în 2 perioade: ianuarie-februarie, când se exportă din depozite frigorifice (în jur de 25-28 de mii de tone anual) și deja la sezon, export din plantații. Anul trecut, În decembrie, când prețul era peste 20 de lei, nu mai erau struguri. Astfel cantitatea exportată în ianuarie-februarie 2023 a ajuns la doar 15-16 mii de tone. Anul acesta, cred că vom avea cantități bune, inclusiv pentru primele luni ale anului viitor, spune președintele APES.
 

Soiurile, încă rămân o problemă a sectorului

Moldova rămâne soiul de bază pentru producătorii de struguri de masă, dar e nevoie de modernizat tehnologia de producere pentru a obține recolte înalt calitative. Cu toate acestea, obiectivul Asociației este să încurajeze viticultorii să crească suprafața de struguri apireni și cu coacere timpurie și medie. Astfel, am putea crește cantitatea de struguri exportați în lunile august, septembrie până se coace Moldova.
 
Cu tendința de a munci mai puțin, am defrișat multe soiuri cu coacere timpurie și medie. De exemplu, soiul Codreanca este unul foarte solicitat la export, dar destul de complicat în producere, motiv din care plantațiile au fost reduse substanțial. Au rămas foarte puține suprafețe. Un alt soi românesc cu boabă albă, Victoria – aceeași situație.
 
În prezent, pe piața internațională, în topul cererii struguri din soiuri apirene, și cei cu boabă albă, și cei cu boabă neagră. Sunt și mai scumpi, costă minim de două ori mai mult. Din acest motiv, orientăm viticultorii care înființează plantații noi să aleagă soiuri apirene și cu coacere timpurie și medie, mai ales că le avem pe ale noastre, bune și cele de selecție străină, testate deja la noi.
 
Pentru anul viitor, împreună cu proiectul USAID, am planificat o vizită în SUA, la o companie cu care colaborăm de mult timp, numărul 1 în lume la selecția soiurilor fără semințe. Ei sunt interesați să colaboreze cu Moldova și ne dorim să mai aducem încă 2 soiuri de selecție nouă, cu boabă mai mare. Sistemele moderne sunt costisitoare și pentru a fi rentabile, trebuie să alegem soiuri solicitate, spune Gheorghe Gaberi.
 
Potrivit datelor prezentate de Serviciul vamal al Republicii Moldova, în ultimele 2 săptămâni, au fost exportate circa 10 mii tone de struguri, în valoare totală de peste 6 milioane USD. Exportul pe grupe de piețe arată astfel: piața CSI – 5,2 mii tone (54%), la preț de 0,51 USD/kg, piața UE – 3,6 mii tone (37%), la preț de 0,86 USD/kg și alte țări – 0,8 mii tone (9%), la preț de USD/kg.
 
Principalele destinații ale exportului de struguri sunt Federația Rusă – 3,3 mii tone (34%), cu prețul per kg de 0,47 USD și România - cca 2,1 mii tone (sau 22%), cu prețul per kg de 0,78 USD.
loading ...