PREMIERĂ PENTRU MOLDOVA – PLANTAȚIE DE VIȚĂ DE VIE BIOLOGICĂ DE CATEGORIA „CERTIFICAT”

29 apr 2022
După 25 de ani, în Republica Moldova, în premieră, este înființată o plantație de viță de vie cu material săditor de soiul Viorica cu calități biologice superioare de categoria „Certificat”, produs local. Butașii de categoria „Certificat” vor asigura viticultorii cu plantații viticole longevive, plante sănătoase, recolte înalte și struguri calitativi. 

Materialul de plantare de calitate este esențial pentru stabilirea noilor plantații de vii competitive atât de soiuri tehnice, cât și de masă. Potrivit experților din domeniu, calitatea incertă a materialului săditor (starea fitosanitară, puritatea biologică a soiului) este una din problemele majore ale sectorului viticol din Republica Moldova.

Pe parcursul ultimilor cinci ani USAID, prin intermediul APM, a investit circa 120 de mii USD în modernizarea procesului de producere a materialului săditor pentru sectorul vitivinicol. Butașii de calitate sunt determinanți în sporirea calității strugurilor de masă și vinului pentru a asigura competitivitatea produselor pe piața internațională, a menționat Benjamin Toric, directorul proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM) finanțat de USAID.Producerea materialului săditor viticol de categoria ”Certificat”, care dispune de calități biologice superioare, a fost reluată după o perioadă de peste 25 de ani, datorită modernizării, cu suportul USAID, Guvernului României și altor parteneri de dezvoltare, a laboratorului de propagare in vitro al Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), care a permis producerea materialului inițial de plantare pentru producerea ulterioară a materialului săditor de categoria ”Certificat”. Anterior, tot materialul săditor pentru vii de categoria ”Certificat” era importat de peste hotare, în special soiuri europene, pe când butași de soiuri locale de categoria ”Certificat” lipseau.

Plantații viticole longevive, plante sănătoase și struguri de calitate

Victor Bondarciuc, șeful Laboratorului de virusologie şi control fitosanitar al IȘPHTA, a precizat că în anul curent, după un proces complex de selecție și multiplicare accelerată de 7 ani, a fost obținut primul lot de butași de categoria ”Certificat” soiurile Viorica și Riton, plantat de către vinăria Purcari. În anul viitor vor fi deja disponibili butași de categoria ”Certificat” soiurile de struguri pentru vin Floricica, Legenda, Copceac, Feteasca neagră și altele, precum și soiuri de masă Moldova, Chișmiș  Lucistîi, Chișmiș Moldovenesc, Aperen Roz etc.

În 2-3 ani ne propunem să satisfacem necesarul de material săditor de categoria ”Certificat” în Republica Moldova, a precizat Victor Bondarciuc.Potrivit cadrului normativ, categoria ”Certificat” confirmă originea materialului de înmulțire, caracteristicile distinctive ale soiurilor, autenticitatea varietală și puritatea genetică a materialului săditor, puritatea soiului în proporția de 100% și liber de boli virotice, fitoplasmotice și cancerul bacterian.  

Materialul săditor de categoria ”Certificat” ne permite să obținem plante și ciorchine uniforme, recolte înalte și să extindem viața unei plantații vitivinicole chiar și până la 100 de ani, comparativ cu 25-30 de ani, care constituie în prezent longevitatea unei vii în Moldova, afirmă Nicolae Taran, director adjunct al IȘPHTA.

AGROMEDIA informează că, în prezent, conform datelor oferite de ONVV, în Moldova sunt înregistrate cca 122 000 hectare de plantații  de struguri, dintre care 67 400 hectare sunt plantate cu soiuri de struguri  de vin.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

VINIFICATORII MOLDOVENI, PREZENȚI LA CEA MAI MARE EXPOZIȚIE DE VINURI DIN EUROPA

16 mai 2022

GHEORGHE GABERI: „DIN CLONELE VECHI, SE FAC VINURI DE CALITATE PERFECTĂ”

12 mai 2022

FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST” REVINE CU O NOUĂ EDIȚIE

04 mai 2022
Știri recomandate

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

EGIPTUL, INTERESAT DE PRODUSELE MOLDOVENEȘTI: porumb, grâu, semințe de floarea soarelui, ulei, fructe uscate, fructe proaspete

19 mai 2022

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022

HIBRIZII DE CEREALE DAU MAI PUȚINĂ MIERE. Apicultor: „Rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere”

17 mai 2022

PREMIERĂ PENTRU MOLDOVA – PLANTAȚIE DE VIȚĂ DE VIE BIOLOGICĂ DE CATEGORIA „CERTIFICAT”

PREMIERĂ PENTRU MOLDOVA – PLANTAȚIE DE VIȚĂ DE VIE BIOLOGICĂ DE CATEGORIA „CERTIFICAT”

PREMIERĂ PENTRU MOLDOVA – PLANTAȚIE DE VIȚĂ DE VIE BIOLOGICĂ DE CATEGORIA „CERTIFICAT”

loading ...