Este cunoscut faptul că implementarea soluțiilor inovative în procesele agricole oferă mai multă competitivitate afacerilor, optimizând procesele și reducerea costurilor de producție. Fermierii înțeleg că pentru a aduce plus valoare afacerii pe care o dezvoltă, trebuie să pună accent în continuare pe creșterea investițiilor în tehnologizare și digitalizare.
În căutare de soluții moderne, care să le ofere posibilitatea de a optimiza lucrările din plantații, viticultorii din raionul Cahul, membri ai Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul au aplicat și au obținut un grant, în cadrul proiectului „Digitalizarea în agricultură”.
Producătorii agricoli își propun să instaleze în plantații tehnologii moderne, datorită cărora vor putea lua decizii bazate pe informații exacte, astfel, crescând randamentele de producție.
Pentru început, subvenția era prevăzută pentru softuri, dar noi am discutat cu finanțatorii și am stabilit că este important să achiziționăm și anumite tehnologii, care ne-ar ajuta mult să adaptăm lucrările din câmp la schimbările climatice, cărora trebuie să le facem față în ultimii ani, a declarat pentru AGROMEDIA, Serghei Tutovan, Directorul Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul.
Astfel, membrii asociației și-au consolidat eforturile și au format o rețea din 8 producători agricoli, din diferite părți ale raionului, pentru a cuprinde o arie cât mai largă. Ulterior, beneficiarii proiectului vor putea acorda servicii de consultanță și altor fermieri din regiune.
Împreună, planificăm să achiziționăm câteva stații meteo care, instalate în câmp, să ne ofere date despre cantitatea de precipitații căzute, nivelul de umiditate din sol, viteza și derecția vântului, suma temperaturilor active și alte date importante, care ne-ar ajuta să luăm decizii corecte și, foarte important, la timp.
De asemenea, ne dorim foarte mult niște capcane electronice, dotate cu foto și video, pentru dăunătorii din plantații, mai exact, molia strugurilor, și tripși, care, în ultimii ani, au făcut daune mari. Acestea ne vor permite monitorizarea minuțioasă a apariției și dezvoltării dăunătorului, astfel, vom putea interveni la timp pentru combaterea lor.
Toate aceste tehnologii vor fi dotate cu programe, care, instalate pe gadgeturile noastre, ne vor permite monitorizarea situației din câmp, de oriunde ne-am afla, ne-a spus dl Tutovan.
Beneficiarii proiectului sunt la etapa de identificare a companiei de la care vor achiziționa tehnologiile moderne și softurile de funcționare a acestora. Și, în scurt timp, planifică să le și pună în aplicare în plantațiile lor.
Grantul a fost obținut în cadrul Programului Digital lmpact, realizat de Fundația Startup Moldova са parte а proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC, cu suportul USAID.