TRATAMENTE NECESARE PENTRU VIȚA-DE-VIE ÎNAINTE ȘI DUPĂ ÎNFLORIT

24 apr 2023
Pentru a avea o recoltă bogată, din care să obții cel mai bun vin, vița-de-vie necesită îngrijire și protecție. În continuare, vedeți care este schema de tratamente viță-de-vie atât înainte, cât și după înflorit.

Cum se tratează vița de vie înainte de înflorit?

Perioa da de dinainte de înflorit este importantă pentru viticultori, deoarece este momentul în care pot apărea diverse probleme în dezvoltarea plantei. Aceste probleme pot apărea inclusiv din cauza schimbărilor de temperatură. În această perioadă, vița-de-vie trebuie protejată cu fungicide performante, în vederea asigurării lipsei infecțiilor cu agenți patogeni.

Care sunt bolile la care este expusă vița de vie înainte de înflorit?

Iată care sunt principalele boli la vița-de-vie pentru care se realizează tratamente înainte de înflorit:

Mana viței-de-vie

Este una dintre bolile care produc cele mai mari pagube ale viței-de-vie. Această boală afectează toate organele verzi ale plantei: frunze, lăstari și boabe. Primul semn ale acestei boli este apariția unor pete galbene pe partea superioară a frunzelor. Ulterior, se formează un puf albicios pe partea inferioară a frunzei. Acesta rezultă din fructificațiile ciupercii Plasmopara viticola. Dacă mana ajunge la ciorchine în perioada de înflorire, îl usucă în totalitate.

Făinarea viței de vie

Această boală apare din cauza unei ciuperci care se dezvoltă în mugurii viței-de-vie în perioada iernii. Poate ataca toate organele plantei.

Dăunători

Alături de boli, vița-de-vie poate fi afectată și de diverși dăunători, precum molia verde și molia brună a strugurilor. Aceștia pot distruge în totalitate boabele și frunzele.

Ce tratamente sunt recomandate?

Se aplică tratamente viță-de-vie de mai multe ori pe an, în funcție de profilul lor – fungicide de contact sau sistemice. Acestea se aplică pentru prevenirea apariției infecțiilor cu mană sau făinare. Fungicidele de contact asigură o bună protecție la suprafața plantei și creează o barieră de protecție. Acestea asigură schema de tratament viță-de-vie primăvara, atunci când nu există o suprafață foliară viguroasă.

Printre produsele de contact care sunt recomandate în cadrul primelor tratamente se numără cele pe bază de metiram pentru combaterea manei și cele pe bază de sulf, pentru combaterea făinării viței-de-vie. Acestea se pot aplica simultan, pentru a simplifica aplicarea.

Fungicidele sistemice sunt utilizate deoarece pătrund în țesuturile plantei și îi oferă acesteia protecție pe termen lung împotriva bolilor.

Putregaiul cenușiu

Această boală este produsă de ciuperca Botrytis cinerea. Poate produce pagube de până la 80%, iar agentul patogen poate ataca atât materialul săditor, cât și strugurii. Putregaiul cenușiu este favorizat în special de umiditatea și temperaturile ridicate. Se manifestă întâi pe frunze, unde se vede apariția unor pete gălbui. Aceste pete devin apoi roșiatice și cresc în dimensiune. Ulterior, frunzele sunt acoperite cu mucegai de culoare cenușie și cad la scurt timp după aceasta. În cazul lăstarilor atacați de putregaiul cenușiu, simptomele prezintă pete brune sau cenușii, urmate de putregai sau scleroți.

Putregaiul cenușiu poate ataca și ciorchinii tineri, însă de obicei afectează boabele de struguri. Boabele atacate de această boală dezvoltă pete moi și mici, apoi crapă și sunt acoperite de mucegai cenușiu-brun. În scurt timp, ciuperca poate afecta întregul ciorchine.

Molia verde a strugurilor

Molia verde este dăunătorul care poate produce pagube însemnate în plantațiile de viță-de-vie. Atacurile acesteia apar atât primăvara, cât și vara.

Sursa: plantmaster.ro

 
loading ...