ANDREI ZAGAREANU: Lucrări indispensabile în stup în această perioadă

29 mar 2023
Din spusele apicultorilor, în prezent, putem menționa că pierderile sunt, în medie, de 30% din efectivul de albine. Dar, este încă timpuriu să facem concluzii. Ca de obicei, sunt apicultori familiile cărora au iernat foarte bine, se dezvoltă bine, dar sunt și situații mai puțin îmbucurătoare, spune Andrei Zagareanu, președintele ANARM.

Vremea rece din aceste zile, nu permite albinelor să aducă în cuib nectarul și polenul proaspăt, dar și apa, elementarul necesar pentru hrănirea larvelor. Ce ar trebui să facă apicultorii pentru a ajuta albinele să depășească cu brio perioada critică? AGROMEDIA a discutat cu Andrei Zagareanu, care vine cu câteva sfaturi utile.

Cum ajutăm albinele să depășească înghețurile de primăvară?

Întrucât meteorologii transmit temperaturi negative, vânturi puternice, trebuie să ajutăm albinele să mențină regimul termic din cuib prin izolarea și încălzirea cuiburilor. Sunt unele familii ce au început a crește puiet mai mult decât ar fi capabile să acopere albinele și aici trebuie să fie atenți apicultorii.

Cuibul se izolează cu pânză termică, iar deasupra se amplasează material termoizolant sau o pernă. Iar după cuibul împachetat bine, putem pune și faguri cu miere, să fie în apropiere. Astfel, vom reduce și consumul mai mare de miere în zilele friguroase. De asemenea, puietul nu va fi afectat de temperaturile scăzute. Un ciclu mai îndelung de dezvoltare a puietului larvar, înseamnă albini mai puțin calitative.

Ce hrană le administrăm albinelor?

Apicultorii trebuie să intervină cu hrănirile stimulente. S-ar recomanda ca în hrana albinelor să fie adăugați aditivii nutriționali. S-a demonstrat că aditivii contribuie la ridicarea imunității albinelor și, bineînțeles, lungește viața albinelor iernate. În perioada asta este foarte important ca ele să mai lucreze pentru păstrarea regimului termic dn cuib și la creșterea puietului.

De asemenea, pe lângă aditivii nutriționali, ar fi bine să fie administrat siropul „invert” și ceaiuri. Hrana lichidă ar mai dizolva din mierea cristalizată din cuib și ar ajuta la pregătirea hranei pentru larve.

Trebuie să fim atenți și la rezervele de hrană. Este important să avem în stup cele 8-10 kg de miere. Altfel, albinele vor face economie și se rețin din dezvoltare.

Cum stimulăm dezvoltarea familiilor de albine?

În această perioadă, nu trebuie să uităm că este momentul potrivit pentru transferarea albinelor iernate în stupii curați, dezinfectați. S-a observat că după această procedură, dezvoltarea familiilor este mai accelerată și mai scăpăm de unele patologii cum sunt Nosemoza, Molia cerii. Totodată, astfel reducem din munca albinei și ele se pot concentra pe creșterea puietului. Pentru a scoate gunoiul acumulat pe parcursul iernii, albinele au nevoie de foarte multă eenergie, dar pentru apicultor este simplu să curețe, să spele cu un dezinfectant, să-l usuce și să transfere familia de albine.

Tratarea albinelor contra Varroa

Fiecare apicultor trebuie să cunoască care este starea familiilor în privința atacului de acarieni varroa. Atunci când se observă o invazie mai mare decât norma, binînțeles, că se recomanda tratamentul și în primăvară.
loading ...