COLECTAREA VENINULUI DE ALBINE: Cum se face corect?

08 jan 2024
Înțepătura de albine reprezintă un act reflex de apărare cu ajutorul aparatului vulnerant- organ specializat în funcția de apărare. În momentul eliminării din aparatul vulnerant acesta este un lichid incolor şi dens. În contact cu aerul, acesta se solidifică, fiind eliminați compuşii volatili. Veninul recoltat se prezintă sub forma unei pulberi de culoare alb mată –uşor cenușie, cu un miros caracteristic iritant, un gust amar-înțepător, formă sub care poate fi păstrat fără să-si piardă proprietățile.
 
Cantitatea de venin pe care o elimină o albină la o înțepătură este de cca 0,3 mg venin lichid, corespunzând la 0,1 mg substanță uscată. Veninul cristalizat reprezintă o treime din cel eliberat de albine. Cantitatea de venin este dependentă de vârsta albinelor, hrana acestora şi sezon. La eclozionare, albinele nu au venin, la 6 zile acestea au 0,15 mg, la 11 zile 0,21 mg şi la 15 zile 0,3 mg. Cantitatea maximă de venin se găseşte la albinele care au ca vârstă între 15-20 zile, după care glandele secretoare încep sa degenereze, secreția fiind stocată până la utilizare în punga cu venin.
 
Colectarea veninului are la bază utilizarea unei aparaturi specifice care stimulează instinctul de apărare al albinelor prin folosirea unui stimul electric care determină instinctul de înțepare şi eliminare a veninului, fără reținerea acului care ar provoca moartea albinei.
 

O instalație completă de recoltare a veninului este alcătuită din:

  1. Sursa de energie electrică care să asigure o tensiune de 9-12 V;
  2. Generator de impulsuri stimul
  3. 10 grile electrice cu înfășurare neinductivă a rețelei de sârme
  4. Plăcile de sticlă pe care se depune veninul
  5. Pelicule din plutex-semielastice pentru înțepare
  6. Conductorii electrici de legătură a generatorului cu grile
  7. Un răzuitor pentru răzuirea veninului cristalizat de pe placile de sticlă
  8. Borcane din sticlă maro cu dop rodat
 

Modul de folosire a colectorului de venin:

Aplicarea instalației de recoltare a veninului se face numai pe colonii de albine, puternice și sănătoase cu o populație mare de albine culegătoare ca sursă de înțepături. Perioada de recoltare este aprilie-septembrie, exceptând perioadele de cules de producție. Grilele colectoare se aşează de preferință la urdiniș sau în interiorul stupului pe soclu sub rame, sub podișor sau lateral, lângă diafragmă.
 
În cursul unei zile, o familie de albine se poate supune unui ciclu de 4 excitări a 30 minute cu pauze între ele de 60 de minute. Aceeaşi familie de albine poate fi din nou supusă recoltării de venin numai după 48 de ore.
 
Casetele colectoare pot fi utilizate la 8-10 recoltări după care veninul poate fi răzuit. După recoltarea plăcilor cu venin, acestea trebuiesc lăsate într-o încăpere timp de 72 de ore pentru solidificarea completă a veninului, altfel acesta fiind dificil de răzuit, realizându-se pierderi.
 
Prezența culesurilor de întreținere şi a polenului în natură stimulează atât producția de venin cât şi refacerea coloniilor de la care s-a recoltat veninul personalul care lucrează atât la recoltarea veninului în stupină cât şi ulterior la răzuirea de pe plăcile de sticlă trebuie sa fie echipat corespunzător normelor de protecție în acest domeniu. Persoanele alergice la înțepături nu vor participa la recoltarea veninului.
 
La răzuirea veninului de pe plăci, o atenție deosebită trebuie acordată modului de lucru ca veninul să nu fie impurificat cu alte substanțe apicole (propolis, ceară, substanțe folosite la lipirea peliculei semi-elastice din plutex).
 
Bibliografie: GHIDUL DE BUNE PRACTICI PENTRU APICULTURĂ.
 
loading ...