Bovinele nu suportă prea bine schimbarea de mediu. Trecerea de la pajiștea verde la grajd poate influența sănătatea vacilor. Iată o listă de boli care pot afecta bovinele în sezonul rece:
Șchiopătarea
Este o boala specifică perioadei de stabulație, care afectează picioarele în zona chisitei (adâncitura de deasupra copitei) cu o inflamare și sensibilizare a acesteia. Șchiopătarea este dublată de durere la atingere și dificultate la ridicat și șezut. Tratamentul se aplică în funcție de diagnostic. Cauza poate fi mecanică sau neuronală.
Viroze respiratorii
Virozele(răceala) afectează, îndeosebi, tineretul taurin cu imunitatea scăzută. Se recomandă tratament cu antibiotic și antiinflamator.
Cetoza (acetonemia)
Este o afecțiune metabolică, care poate afecta inclusiv scăderea producției de lapte. Boala se instalează la începutul lactației, din cauza cantităților prea mari de furaje suculente în rație și cantitate mică de fibroase.
Simptome: vaca are un apetit schimbător și degajă un miros puternic de acid butyric (fructe fermentate).
Pododermatite
Sunt frecvente în perioada de stabulație. Curăță ongloanele(copitele care acoperă complet ultima falangă a fiecărui deget) și copitelor, în asociere cu băile cu formol. Atenție mare în special la taurii de reproducție! Pododermatitele influențează negativ dorința de monta.
Tricofitia
E o boală dermatologică atopică ce afectează zonele sensibile: abdomen, bot, urechi. Vaccinează animalele cu Tricoben imediat după fătare - 4 ml adult și 2 ml vițel cu repetare la 7, maximum 14 zile.
Alcaloza ruminală
Reprezintă mărirea anormală a rezervei alcaline din sânge, cauzată de tulburări stomacale. Această afecțiune are ca rezultat dezechilibrul rației furajere când aceasta conține prea multă cretă furajeră sau făină de oase. Acestea din urmă se depun în rumen(primul și cel mai mare compartiment al stomacului rumegătoarelor), având ca rezultat mișcări intestinale puternice. Se produce febra laptelui, vizând vacile cu producție mare de lapte aflate după a treia lactație.
Acidoza sau diareea spumoasă
Este rezultatul dezechilibrului rației furajere, manifestată prin scădere în greutate și stare generală proastă. Administrează un aditiv furajer, care stimulează apetitul și secreția sucurilor digestive, peristaltismul și îmbunătățește activitatea digestivă timp de 3 zile ori bicarbonat de sodiu 100g /cap/zi și calciu furajer. Preventiv, poți vaccina vacile cu 2-4 săptămâni înainte de fătare cu vaccinul lactovac cu protecție și asupra vițeilor.
Viermi
Viermii intestinali, pulmonari, renali, sangvini și hepatici pot fi o problemă pentru văcuțe în perioada de stabulație. Efectuează tratamentele cu 7 zile înainte de intrarea în stabulație pentru a preveni infectarea adăpostului în urma eliminărilor. La vacile lactante vei administra o soluție pentru deparazitarea si tratamentul infestațiilor cu timp de așteptare 0.
Orice modificare în starea de sănătate a bovinelor tale trebuie tratată cu seriozitate.
Sursa: Află cum