Mai mulți producători agricoli din țara noastră vor beneficia, în perioada 18-30 aprilie, de consultanță în cele mai bune practici de creștere a bovinelor pentru lapte și de producere a furajelor. Informațiile vor fi comunicate de un voluntar al Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.
Consultantul în agricultură Brent Van Dyke este din New Mexico, SUA, iar scopul misiunii sale este de a evalua practicile existente în domeniul creșterii vacilor de lapte, a elabora materiale de instruire și de a oferi traininguri și consultanță.
Asistența voluntarului se va axa, în principal, pe cele mai bune practici de adăpostire a animalelor, de nutriție a vacilor de lapte pe parcursul ciclului reproductiv, pe combaterea bolilor, reproducere, elaborarea unor rații echilibrate.
Astfel, voluntarul va vizita și acorda consultanță de afaceri fermelor de lapte Holstein SRL din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, și Total Gnatiuc SRL din localitatea Fundurii Vechi, Glodeni, dar și celei a Universității Tehnice din Moldova.
La fel, expertul va susține o prelegere axată pe creșterea și reproducerea bovinelor în fața studenților și a profesorilor de la universitatea de profil și a reprezentanților Asociaţiei Republicane a Medicilor Veterinari din Moldova.
De asemenea, voluntarul va organiza un seminar și va oferi recomandări legate de producerea lucernei membrilor Asociației Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică (MOVCA).
Programul misiunii mai include vizite și întâlniri la Asociaţia Republicană a Medicilor Veterinari din Moldova, Departamentul de zootehnie al universității de profil, Direcţia Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti, Institutul Național de Ameliorare a Plantelor și Institutul Național de Zootehnie.
În prezent, sectorul lactatelor din Republica Moldova este complet privat. Fermierii mici, care dețin una sau două vaci, reprezintă peste 90% din furnizorii de lapte, iar fermele cu 30-300 de capete - 10%. În ultimii zece ani, în Republica Moldova au fost înființate mai multe ferme moderne de animale.
Un factor major care împiedică producția de lapte este disponibilitatea furajelor de calitate, în special în timpul iernii, când acestea se bazează mai mult pe reziduuri de recolte de proastă calitate, pe fân sau siloz și, prin urmare, o bună parte din animale ajung subnutrite și slabe până în primăvară.