CUM ALEGEM RASA DE GĂINI PENTRU OUĂ. Găinile cu utilizare dublă

07 feb 2024
Animalele de rasă pură pot oferi multă satisfacție. Sunt relativ ușor de îngrijit și se pretează foarte bine pentru reproducere. Cu toate acestea, ele ajung aproximativ doar la jumătate din randamentul pe care îl au găinile hibrid. Prin urmare, fermierii care produc ouă pentru vânzare fie au un efectiv mic sau aleg pentru afacere una din rasele de găini hibrid obișnuite.
 
Nu este posibil de a formula o recomandare generală pentru alegerea găinilor pentru creșterea în aer liber. Alegerea ar trebui să se bazeze, în primul rând, pe cerințele impuse animalelor. De exemplu, alegerea genotipului în sistemele comerciale de creștere în aer liber se bazează, în primul rând, pe randamentul găinilor de producere a ouălor.
 

Găini hibride de culoare maro sau albă?

Pentru efectivele mai mici și în cadrul întreprinderilor de marcă, se preferă adesea păsările care depun ouă maro. Găinile ouătoare maro tind să fie puțin mai grele, sunt considerate mai robuste și mai calme decât găinile albe și se camuflează mai bine în fața prădătorilor.
 
Găinile hibride albe sunt, de obicei, mai ușoare și, prin urmare, mănâncă ceva mai puțin decât găinile maro. Sunt considerate a fi puțin mai nervoase și mai sperioase, dar și se calmează mai repede.
 
Efectivele mixte de păsări albe și maro pot combina avantajele celor două genotipuri.
 

Găina cu utilizare dublă – o alternativă?

Până în prezent, puii de găină masculi sunt, de obicei, uciși după eclozare. Această practică este foarte controversată și nu va mai fi permisă în viitorul apropiat. Multe asociații de marcă o interzic deja (Demeter, Bioland și Naturland; Bio Suisse din 2026). Anumite asociații impun creșterea ecologică a puilor de găină masculi (Naturland, Demeter). O posibilitate de evitare a uciderii puilor este de a identifica masculii la începutul perioadei de clocire și de a nu permite eclozarea acestora (determinarea sexului in ovo). Cu toate acestea, metodele utilizate în acest scop nu sunt încă larg răspândite, iar unele sunt și controversate (interzise de Bio Suisse).
 
O alternativă este creșterea găinilor cu utilizare dublă, în care femelele depun multe ouă, iar masculii au caracteristici bune pentru a fi îngrășați. Cu toate acestea, ambele sexe ale acestor găini cu dublă utilizare au un randament mai scăzut și o conversie mai slabă a hranei decât în creșterea specializată a găinilor. Totuși, aceste deficiențe pot fi compensate printr-un marketing adecvat, cu un preț suplimentar pentru produse. Având în vedere faptul că practica de creștere a găinilor cu utilizare dublă este în curs de dezvoltare, merită să vă informați cu privire la oferta actuală de păsări, la randamentul acestora și la oportunitățile de comercializare.
 
O altă alternativă este îngrășarea extensivă a cocoșilor din rasele de găini specializate în producția de ouă. Aceștia, la fel, nu se ridică la nivelul randamentului găinilor crescute pentru îngrășare, iar corpul lor este în mod clar diferit de cel al unui pui obișnuit. Totuși, această metodă de producție are avantajul că în cazul găinilor ouătoare nu trebuie să se meargă la un compromis în ceea ce privește randamentul și eficiența.
 
Găinile cu utilizare dublă (carne-ouă) depun semnificativ mai puține ouă și de dimensiuni mai mici decât găinile ouătoare hibride. Dar păsările din rase mixte dezvoltă o musculatură bună a pieptului, deci sunt potrivite și pentru producția de carne. Ca un avantaj suplimentar, acestea folosesc foarte bine și voliera acoperită, țarcul exterior cu așternut și padocul.
 
În Republica Moldova, acest tip de păsări sunt crescute în gospodăriile individuale și reprezintă o sursă bună de aprovizionare a acestora cu carne și ouă. Rasele de găini preferate în Moldova sunt în mare parte rase mixte, care pot fi utilizate și la producția ouălor ecologice (Argintie de Adler, Tetra H, Tetra HB Color, Redbro).
 

Este nevoie de cocoși?

Cocoșii nu sunt necesari pentru producția de ouă. Cu toate acestea, ei asigură mai multă liniște în cârd și îndeplinesc funcția de supraveghere și avertizare. Încă nu este clar cum se organizează cârdurile mari de găini. Studiile sugerează că se formează subgrupuri, care sunt separate de celelalte de către cocoși. În efectivele mai mari, un raport de 1–3 cocoși la 100 de găini s-a dovedit a fi de succes.
 
Bibliografie: Creșterea ecologică a găinilor ouătoare în sistem free-range
loading ...