IEPURELE CAP DE LEU – caracteristicile rasei, cum se îngrijește?

25 mai 2023
Ca la multe alte rase de iepuri, originea Capului de Leu nu a putut fi stabilită cu exactitate. Una dintre variante spune că rasa a apărut din încrucișarea iepurilor Fuchs (vulpe) cu iepuri pitici, de către un grup de crescători din Franța și Belgia. Ce este foarte clar e că în procesul de reproducție a apărut o mutație genică care a dus la apariția părului lung în jurul capului, denumită „coamă“. Această coamă, asemănătoare coamelor de lei, a dus în final la denumirea noii rase.
 

Iepure Cap de Leu – descrierea rasei

Rasa va fi întâlnită doar ca animal de companie. Principala caracteristică rasială este capul asemănător unui cap de leu. Acesta este caracterizat printr-o barbă, smoc de frunte și coamă întinsă pe piept, gât, umeri și zona urechilor. De asemenea, găsim păr lung pe coapse. În aceste zone, părul atinge lungimea de aproximativ 6 cm. Atât timp cât a fost crescut doar ca animal de companie a dezvoltat o multitudine de variante de culoare.

Citește și: CREȘTEREA IEPURILOR
 
Rasa a fost inclusă în grupa iepurilor cu păr lung. Corpul ușor alungit este la fel de larg pe toată lungimea, iar linia spatelui e uniformă, cu o crupă bine rotungită. Capul este puternic, cu botul și fruntea bine definite, însă nu tipic de pitic. Urechile sunt diferite de cele ale raselor de iepure pitic, mult mai deschise și purtate în V, cu o lungime ideală de 6-7 cm. Impresionează structura lor și forma lată, ca o lingură! Greutatea iepurilor Cap de Leu este cuprinsă între 1,25-1,9 kg maximum.
 
Legat de varietățile de culoare trebuie să facem o diferențiere între diferitele standarde acceptate. În standardul englez sunt acceptate toate varietățile de culoare recunoscute la celelalte rase. În standardul american și cel german sunt recunoscute momentan doar trei varietăți de culoare: RhÖn, japonez și alb cu ochi albaștri. Toate cele trei culori sunt, într-adevar, cu un impact vizual puternic.

Citește și: CREȘTEREA IEPURILOR ÎN CONDIȚII DE CASĂ

 
Întreținerea unui iepure Cap de Leu

Ai nevoie de mult spațiu pentru ca micile animale să poată țopăi cât mai mult.

Doi sau trei în loc de unul
La fel ca toți iepurii, iepurele Cap de Leu este un animal de haită. De aceea, se recomandă să ții aceste lagomorfe pufoase cel puțin în perechi. Poți ține un iepure Cap de Leu împreună cu alte rase de iepuri, de exemplu cu berbeci pitici. Perechile de sex mixt se înțeleg deosebit de bine. Castrează masculul pentru a evita apariția unor pui nedoriți. Femelele au deseori tendința de a se certa. Pe de altă parte, un mascul ca al treilea membru al grupului are un efect de echilibru.
 
Planifică sesiunile de îngrijire
Dacă ai un iepure Cap de Leu, ar trebui să îl obișnuiești cu peria de la o vârstă fragedă. Periajul „coamei" o dată pe săptămână previne formarea nodurilor. La fel ca la orice iepure pitic, va trebui să te asiguri că ghearele nu ajung prea lungi. Acest lucru previne rănile dureroase. Află mai multe despre îngrijirea generală a iepurilor pitici.
 
Cușcă sau împrejmuire în aer liber?
Acești iepuri pot fi ținuți atât în casă, cât și afară. Spațiul suficient este esențial: dacă decizi să îți iei niște iepuri Cap de Leu, va trebui să le oferi destul spațiu pentru a sări și a explora. Ei pot trăi atât în interior, cât și în exterior. Cușca trebuie să aibă cel puțin 150 x 60 centimetri și 50 de centimetri înălțime. Cu cât mai mare, cu atât mai bine.
 
Citește și: IEPURII DIN RASA CHINCHILLA GIGANT

Mișcarea zilnică este importantă pentru a menține animalele ocupate. O alternativă bună la cuștile tipice este o cușcă tip refugiu într-o cameră sau o incintă securizată în aer liber. Astfel iepurele poate decide singur când vrea să exploreze. Micuții ar trebui să poată țopăi în voie cel puțin 30, de preferință 60 de minute pe zi.
 
Pe lângă boluri și un suport pentru fân, echipamentul include și căsuțe din lemn. Aici micii lei se pot retrage, se pot odihni și se pot simți în siguranță. Iepurii pitici adoră să sape pentru a se menține ocupați. Așa că încearcă să asiguri corespunzător  incintele exterioare. O cutie de săpat le permite iepurașilor să își satisfacă în siguranță dorința de a săpa.

Sursa: Lumea Staului 
          Zoo plus
loading ...